Nyheter

Armenien vädjar om FN-insats i Nagorno-Karabach

Minnet av folkmordet skrämmer efter strider kring bergsenklaven

Armenien vädjar till FN om en insats för att garantera säkerheten för etniska armenier i Nagorno-Karabach. Vädjan kommer efter Azerbajdzjans militäroffensiv i den omstridda regionen.

Armeniens utrikesminister Ararat Mirzojan bad inför FN:s generalförsamling om en insats för att ”övervaka mänskliga rättigheter och den humanitära och säkerhetsmässiga situationen på plats”.

För Armenien är minnet av massmorden på armenier i det Osmanska riket under första världskriget fortfarande levande. Armenien har anklagat Turkiets allierade Azerbajdzjan för att planera etnisk rensning i Nagorno-Karabach, som ingår i Azerbajdzjan och kallas Artsach av armenierna.

Efter att ha misslyckats med att förhindra folkmord i Rwanda, lyckades FN skapa mekanismer för förebyggande, vilket gjorde ”aldrig mer” till ett meningsfullt löfte, sa Ararat Mirzojan och fortsatte:

– Men i dag står vi på randen till ännu ett misslyckande.

Ska behandlas jämlikt

Azerbajdzjans utrikesminister Jejhun Bajramov sa tidigare på lördagen, i FN:s generalförsamling, att etniska armenier från Nagorno-Karabach kommer att behandlas ”som jämlika medborgare”.

– Författningen, Azerbajdzjans nationella lagstiftning och internationella åtaganden ger oss grunden för detta, sa han.

Det var i tisdags som Azerbajdzjan inledde en militär insats, efter påståenden om att armeniska styrkor befann sig i utbrytarregionen – vilket Armenien förnekade. Dagen därpå hävdade Azerbajdzjans president Ilham Alijev att hans land tagit kontroll över regionen och att de lokala armeniska styrkorna gått med på att lägga ned sina vapen. Moskva uppgavs ha medlat i konflikten.

Det lokala styret i Nagorno-Karabach, republiken Artsach, har inte erkänts av något annat land.

Fler artiklar för dig