Nyheter

Här flyr de kristna armenierna från etnisk rensning

Lång kö av flyktingar då armenier återigen flyr för sina liv

Nu går flyktingvågen från enklaven Nagorno-Karabach och armenierna är ännu en gång ett folk på flykt. Händelserna i Nagorno-Karabach påminner många om det armeniska folkmordet år 1915.

Det är ett folk med en sargad historia. För drygt hundra år sedan utsattes armenierna för ett folkmord och stora folkförflyttningar i samband med att det ottomanska riket föll ihop och nationalstaten Turkiet bildades. Från att ha varit utspridda över ett större område samlades de flesta armenier i vad som blev deras eget hemland, Armenien.

Men många armenier har levt i den omtvistade enklaven Nagorno-Karabach, ett område som även grannlandet Azerbajdzjan gör anspråk på och nu gått till anfall mot.

Etnisk rensning

Nu är det som om historien går igen, då armenier ännu en gång tvingas fly för sina liv. Varningar om att det pågår en etnisk rensning sprids över världen, där få tycks vara villiga att rycka ut till armeniernas försvar. Historiskt har Armenien som land kunnat luta sig mot Ryssland, men de har sin militär låst i Ukraina och har heller inte visat något större intresse att hjälpa sin bundsförvant i det här läget.

Rik kristen historia

En lång kö av armeniska flyktingar försöker nu med bilar, bussar och lastbilar att ta sig ut ur Nagorno-Karabach. Många har enbart lyckats ta med tagit vad de kan bära. Vittnesuppgifter kommer om utmärglade flyktingar som tvingats på flykt samtidigt som beskjutning av deras tidigare område pågått. Hittills uppges 19 000 personer ha flytt från Nagorno-Karabach, där uppemot 120 000 etniska armenier har levt fram tills nu. För många armenier är det en personlig tragedi, men även som land och folk är det ett nutida trauma som tornar upp sig.

Armenien brukar med stolthet kalla sig världens första kristna land, och det område som armenierna nu flyr från är fullt av kyrkor som de nu lämnar efter sig till det muslimskt präglade Azerbajdzjan.

---

Fakta: Nagorno-Karabach

  • Nagorno-Karabach är ett område som både Armenien och Azerbajdzjan gör anspråk på och som de båda länderna krigat om tidigare.
  • Området brukar beskrivas som en armenisk enklav inne i Azerbajdzjan.
  • Nu har en stor flykt påbörjats från området efter att Azerbajdzjan anfallit.

---

Fler artiklar för dig