Nyheter

Världsberömda katedralen Sagrada Familia snart klar – efter 140 år

Sagrada Familia kan komma att invigas om tre år – den började byggas år 1883

Äntligen är den världsberömda katedralen Familia Sagrada i Barcelona snart färdigbyggd. Första spadtaget togs för 140 år sedan.

Det tar tid att få den heliga familjens mäktiga katedral i Barcelona helt klar. Men nu börjar det närma sig. En milstolpe nåddes nyligen när fyra torn färdigställdes. Dessa är en hyllning till författarna av de fyra evangelierna: Matteus, Markus, Lukas och Johannes.

Längst upp i toppen på vart och ett av de fyra tornen har skulpturer placerats som symboliserar de fyra apostlarna. En manlig person för Matteus, ett lejon för Markus, en oxe för Lukas samt en örn för Johannes, rapporterar Christian Today.

Det enda som återstår för att katedralen ska blir helt klar är det torn som ska pryda kyrkans mitt. Detta torn – som blir kyrkans högsta torn – ska symbolisera Kristus, den kristna trons centrum och mittpunkt. När det arbetet är färdigt är Sagrada Familia färdigbyggd.

Brist på pengar

Det som bland annat satt käppar i hjulet för att få kyrkan klar, är brist på pengar. Arbetet beräknas vara klart år 2026, vilket skulle vara mycket passande. Vid den tidpunkten är det exakt 100 år sedan arkitekten Antoni Gaudi, som ritade kyrkan, dog. Gaudi är begravd i en krypta i katedralen

Sagrada Familia började byggas 1883, alltså för 140 år sedan. Redan i ofärdigt skick är den klassad som ett världsarv och kyrkan är Barcelonas stora sevärdhet.

En högtidsmässa är planerad att hållas snart för att fira färdigställandet av de fyra tornen.

Fler artiklar för dig