Nyheter

Ärkebiskopen: Jag ber om återhållsamhet

Uppmanar världssamfundet att “agera omedelbart för att hjälpa till att upprätthålla folkrätten och trappa ned konflikten” mellan Israel och Hamas

Ärkebiskop Martin Modéus fördömer Hamas terror mot Israel och uppmanar Israel att ”utforma det försvar man har rätt till” på ett sätt som överensstämmer med folkrättens principer.

”Det är med sorg jag tar del av rapporterna från Israel och Palestina”, inleder ärkebiskopen sitt uttalande, och fortsätter med att han ber ”om återhållsamhet och respekt för människoliv”.

Inget försvar finns ”för Hamas brutala terror som skördat så många liv och lämnat ett helt land i chock och outsäglig sorg”, skriver ärkebiskopen i uttalandet och fortsätter med att Hamas massmord, gisslantagande och urskillningslösa raketattacker mot Israel utgör krigsförbrytelser.

”Otillständiga firanden”

Martin Modéus nämner också de ”otillständiga firanden” som förekommit på svenska gator och torg efter terrororganisationen Hamas attacker. Bland annat körde hundratals bilar i kortege i Malmö dagen efter attackerna.

”Ingen tvekan får råda: judar i Sverige behöver få allas vårt oreserverade stöd”, skriver han.

”Utforma försvaret enligt folkrätten”

”När detta skrivs har bomberna fallit över Gaza i flera dagar, och hela Gazas befolkning på över två miljoner tvingas betala priset för Hamas illdåd”, skriver Martin Modéus och konstaterar att vatten-, el-, mat- och bränsleförsörjningen till Gaza har stoppats.

”Tillsammans med många andra vädjar jag till Israel att utforma det försvar man har rätt till i enlighet med folkrättens principer; attacker mot civila och kollektiv bestraffning är krigsförbrytelser”, skriver ärkebiskopen.

Civila uppmanas bege sig söderut

Mycket tyder nu på att Israel planerar att genomföra en markinvasion av den Hamaskontrollerade Gazaremsan. Omkring 360 000 reservister har kallats in, vilket beskrivs som den största mobiliseringen i Israel sedan den moderna statens grundande 1948. Civila palestinier i norra Gaza har av Israel uppmanats att bege sig söderut.

”En miljon människor, i ett område som är ett av världens mest tätbefolkade, trängs nu söderut, för att undkomma bomberna och inte hamna i läget att bli mänskliga sköldar. Dock, det finns otillräckliga transportmöjligheter och ingenstans att ta vägen. FN har vädjat till Israel att ändra sig eftersom en sådan förflyttning av människor skulle innebära ‘förödande humanitära konsekvenser’”, skriver Martin Modéus i uttalandet.

Han uppmanar, liksom Lutherska världsförbundet gjort, världssamfundet att ”agera omedelbart för att hjälpa till att upprätthålla folkrätten och trappa ned konflikten”.

---

Ärkebiskop Martin Modéus bön

  • Gud, vi ber för dem som sörjer sina döda i Israel och Palestina och som lever i oro för dem som saknas. Gud, när både nuet och framtiden kan ses slagna i spillror, ber vi om glimtar av hopp mitt i det omöjliga. Gud, i världens orostid ber jag om fred. Amen.

---


Fler artiklar för dig