Nyheter

Sjukhus i Gaza snart strömlösa: ”En dödsdom”

Sjukvården i Gaza är i kris och tusentals patienters liv är i fara när bränslet sinar till sjukhusens reservgeneratorer. Israels order om evakuering av sjukhusen i norra Gaza är en “dödsdom för sjuka och skadade”, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Israels totala blockad av Gaza efter Hamas terrorattack förra veckan har skapat en humanitär kris innanför stängslen och murarna. Vatten och medicinska förnödenheter är redan en bristvara, elektricitet likaså. Gazas enda kraftverk har stannat sedan bränslet slutade komma in.

Samtidigt fylls sjukhusen med patienter. Enligt FN kommer reservgeneratorerna som håller strömmen vid liv få slut på bränsle inom två dagar.

Respiratorer stängs av

Nassersjukhuset i södra Gaza räknar med att bränslet tar slut på måndag, enligt Mohammed Qandeel, läkare vid intensivvårdsavdelning.

– Hela vårdsystemet kommer att stängas av, säger han om den befarade strömbristen.

Bland dem som riskerar att direkt drabbas vid en sådan situation märks de 35 patienter som vårdas med respirator på sjukhuset och de 60 som får dialys.

WHO: En dödsdom

De 22 sjukhusen i norra Gaza fortsätter att ta emot en tillströmning av skadade patienter, trots att Israel har beordrat deras evakuering. Vissa får vård på omgivande gator på grund av brist på sjukhussängar, enligt WHO – som ”bestämt fördömer” Israels order om evakuering.

”Att tvinga mer än 2 000 slutenvårdspatienter att omlokalisera till södra Gaza, där sjukvårdsinrättningar redan körs med maximal kapacitet och inte kan absorbera en dramatisk ökning av antalet patienter, kan vara liktydigt med en dödsdom”, skriver WHO i ett uttalande.

Kamal Adwan-sjukhuset är ett av de som beordrats att evakuera. Hussam Abu Safiya, chef för barnsjukvården, säger att sjukhuset i nuläget vårdar sju nyfödda barn med respirator.

– Vi kan inte evakuera. Det hade varit en dödsdom för dem och andra patienter, säger han.

Fler artiklar för dig