Utrikes

AP: Raket mot sjukhus verkar komma från Gaza

Nyhetsbyrån AP:s analys av video- och bildmaterial tyder på att al-Ahli-sjukhuset träffades av en förlupen raket som hade avfyrats från Gaza. I en direktsändning från tv-kanalen Al Jazeera i tisdags syntes flera raketer skjutas upp från palestinskt territorium, där en av dem verkar avvika från de övrigas kurs före explosionen.

AP har analyserat ett tvåsiffrigt antal videor som spelades in strax före, under och efter den katastrofala sjukhusexplosionen i tisdags kväll, som enligt de Hamasstyrda myndigheterna i Gaza krävde hundratals dödsoffer.

Nyhetsbyrån har jämfört filmerna, som kommer från säkerhetskameror, nyhetssändningar och sociala medier, med bildmaterial från bland annat satelliter.

En nyckelvideo i analysen är en direktsändning som Al Jazeera gjorde under tisdagskvällen, där tv-kanalens utsända sände från staden Gaza. Medan reportern pratar zoomar kameran in på ett antal raketer som avfyras från marken i närheten. En av dem verkar komma ur kurs och i stället för att flyga mot Israel, som syns upplyst på kvällshimlen, vänder den tillbaka mot den mörklagda staden Gaza.

Där ser det ut som att raketen bryts sönder, och en del av den exploderar i skyn. Därefter följer först en mindre explosion på marken som följs av en större explosion. Mellan det att raketen delas upp och den större explosionen inträffar går det tre sekunder.

Flera videor

AP har med hjälp av byggnader som syns i bild och kartor dragit slutsatsen att explosionen skedde i riktning mot sjukhuset.

I en video från den israeliska sidan, från en kamera som sitter på en byggnad i Netiv Ha’asara, syns flera raketer skjutas upp vid samma tidpunkt, och en kraftig explosion i staden i Gaza.

En tredje video från den israeliska tv-kanalen Channel 12 visar också raketerna på himlen.

AP har låtit sex experter gå igenom materialet och nyhetsbyråns analys. Samtliga experter säger att det mest sannolika är att det var en raket avfyrad från Gaza som orsakade explosionen.

– Du kan se att den uppenbarligen drabbas av ett fel i luften, den snurrar i väg och delas upp, följt av träffar på marken. Den mest troliga förklaringen är att det här var en tragisk olycka, säger Justin Crump, tidigare i brittiska armén och nu vd för det Londonbaserade strategikonsultbolaget Skyline.

Israeliskt luftvärn?

Ett frågetecken är glappet på tre sekunder från det att raketen förstörs på himlen till dess att explosionen på marken inträffar, framför allt för att man inte ser något ljusspår från raketen falla mot marken. Experter säger att man inte helt kan utesluta att det är ett sammanträffande, och att sjukhusexplosionen orsakades av något annat, men att det samtidigt inte är något som tyder på det.

Raketen borde ha haft mycket bränsle kvar om den gick sönder tidigt efter uppskjutningen, enligt David Shank, en tidigare amerikansk officer och expert på raketer och robotar. Han säger att det lättantändliga materialet kan ha antänts när det träffade marken, och skapat en stor eldboll som syns i videomaterialet.

En teori som lyfts de senaste dagarna är att raketen ska ha förstörts av en robot från Israels avancerade luftvärnssystem ”Iron dome” – järnkupolen. Experterna utesluter inte teorin helt. Men raketen förstördes så tidigt efter uppskjutningen, och systemet är byggt för att bara användas om en raket är på väg mot ett befolkat område – och en sådan bör därmed ha följts ett tag av israelisk radar.

Tidiga uppgifter

Efter tragedin på sjukhuset gick den terrorstämplade palestinska rörelsen Hamas omedelbart ut med att Israels flygbombningar låg bakom, och att minst 500 människor dödats. Israels version dröjde något längre, vilket Israels militär sedan också anförde i sin bevisföring: Hamas kunde omöjligen så snabbt veta hur det gått till, hävdade den militäre talesmannen Daniel Hagari.

Enligt Israel handlade det om en raket från en annan extremistisk palestinsk organisation, Islamiska jihad. Raketen sköts enligt israelisk utsago upp avsedd för Israel, men ”feltände” sedan och föll ned på sjukhuset. Israels militär har publicerat bilder och filmer som man säger kan bevisa detta.

Fler artiklar för dig