Nyheter

Kyrka i Gaza träffad i flygattack

Hundratals kristna och muslimer hade sökt skydd i S:t Porphyrius ortodoxa kyrka i Gaza. Då träffade en israelisk missil byggnaden, i det pågående kriget mellan Israel och Hamas. Minst 16 personer dödades.

Det ortodoxa patriarkatet i Jerusalem, som S:t Porphyrius kyrka lyder under, fördömde starkt angreppet som ledde till att delar av byggnaden kollapsade och minst 16 personer som tagit skydd klämdes ihjäl.

”Patriarkatet betonar att angrepp mot kyrkor och deras institutioner, tillsammans med det skydd de utgör för oskyldiga medborgare, innebär ett krigsbrott som inte får ignoreras”, skriver patriarkatet i ett uttalande, återgivet av The Guardian.

Händelsen utreds

Händelsen är en del i Israels vedergällning mot Hamas, som i början av oktober genomförde massiva raketattacker och kidnappade flera hundra personer i Israel. Den israeliska armén (IDF) medger att en av kyrkans väggar skadades i samband med att armén riktade in sig på en av Hamas kommandocentraler.

IDF förnekar att S:t Porphyrius-kyrkan skulle ha varit ett medvetet mål, och säger att incidenten just nu utreds.

Kyrkan är den äldsta aktiva kyrkan i Gaza, och bär namn efter en biskop som förstörde ett hedniskt tempel på platsen på 400-talet. Den nuvarande byggnaden uppfördes för 700 år sedan.

Fortsätter ge skydd

Och trots israeliska uppmaningar om att lokalbefolkningen ska bege sig söderut för att ta skydd mot kommande anfall mot Hamas, uppger patriarkatet att kyrkan kommer att fortsätta ge skydd åt utsatta, skriver The Guardian.

---

Fakta: Kristna i de palestinska områdena

  • Majoriteten av invånarna i de palestinska områdena på Västbanken och i Gaza är sunnimuslimer.
  • Omkring 55 000 personer är kristna, enligt det ekumeniska institutet Diyar i Betlehem.
  • Bland dessa finns en bred flora av kyrkofamiljer. Grekisk-ortodoxa kyrkan är störst, därefter följer den romersk-katolska kyrkan samt den grekisk-katolska.
  • De protestantiska kyrkorna har färre än 2 000 medlemmar, och den armeniska kyrkan har 3 000 medlemmar. Bara ett par procent av de kristna bor i Gaza.

Källa: Utrikespolitiska institutet

---

Fler artiklar för dig