Nyheter

Uppladdning inför DagenGalan 2023

Tidningen Dagens vd Felicia Ferreira leder galan med Rasmus Troedsson: Alla som är nominerade till priserna är vinnare.

På lördag hålls den årliga DagenGalan i Frihamnskyrkan i Göteborg.
– I år känns det extra roligt att få lyfta fram allt det positiva som sker i kristenheten när så mycket annat är mörkt runt omkring oss, säger Dagens chefredaktör och vd Felicia Ferreira.

Nedräkningen har börjat för DagenGalan. Chefredaktör Felicia Ferreira leder galan tillsammans med skådespelaren och journalisten Rasmus Troedsson, som är ambassadör för Mercy Ships som är partner till galan.

Felicia Ferreira är förväntansfull inför galan, som hölls för första gången 2019:

– Det är femte gången jag leder galan och för andra året i rad är Rasmus med. Vi känner varandra ganska väl och brukar både ”bråka” lite och skratta tillsammans, berättar hon om sin vän.

Rasmus Troedsson lyfter också fram behovet av att få glädjas i en tid där krig rasar på flera håll i världen och där många människor har det svårt också i Sverige.

– Jag tycker det är mycket viktigt att få lyfta fram att det finns ett ljus i mörkret och att få göra detta i en miljö som genomsyras av en tro på Gud känns viktigt, säger Rasmus Troedsson.

Precis som tidigare delas fem olika priser ut: Årets medmänniska, Årets församling, Årets opinionsbildare, Bildas folkbildningspris och Utbultstipendiet.

– Alla som är nominerade är ju egentligen vinnare. Vem som vinner handlar mera om tillfälligheter, säger Rasmus Troedsson som dock inte sitter i någon av de juryer som utser vinnarna.

Hopp och framtidstro

Under de senaste veckorna har de tre som nominerats i varje kategori presenterats. Detta har skett i Dagens olika kanaler på Dagen.se, på olika sociala medier och så klart även i papperstidningen.

– Med DagenGalan vill vi visa på allt det hopp och den framtidstro som finns i kyrkorna runt om i landet. Vi vill peka på några goda exempel att hämta inspiration och framtidstro från, förklarar Felicia Ferreira.

Hedvig och Isak Rizell på DagenGalan 2022.

Bland de nominerade finns både kända och okända personer. Stora och små församlingar. Alla med det gemensamt att de gjort något bra som är värt att lyftas fram för en större publik.

– Det är människor som ger av sin tid, sin medmänsklighet, sitt kunnande och sin talang och som därigenom bidrar till att göra vårt samhälle bättre. Och alla dessa har den kristna tron som drivkraft, framhåller hon.

Husband håller igång

En vinnare i varje kategori ska koras och vilka det blir avslöjas alltså i Frihamnskyrkan i Göteborg på lördag. Under kvällen spelar ett husband från Frihamnskyrkan under ledning av Roland Utbult och Louise Bjurling.

Dessutom framför de tre som nominerats till Utbultstipendiet sina nominerade sånger. Stipendiet instiftades av Roland Utbult och det delades första gången ut 1999.

– Hittills har ungefär fyra hundra personer anmält att de kommer att se galan på plats. Det finns platser kvar men den som vill vara med måste anmäla sig på dagen.se, säger Felicia Ferreira.

Vid DagenGalan förra året undrade Felicia Ferreira lite retsamt om du skulle dansa. Blev det någon dans, Rasmus?

– Folk tror kanske att vi två är det ryska världsmästarparet, men dans är inte riktigt min grej, så nej det blev ingen dans. Jag får kanske hitta på nåt annat lustigt den här gången, säger han med ett skratt.

Fotnot: Tidigare har DagenGalan hållits i Ryttargårdskyrkan i Linköping (Evangeliska frikyrkan), Uppsala Pingst, pingstkyrkan i Örebro och Arken i Värnamo (Pingströrelsen).

---

Fakta: DagenGalan

  • Har arrangerats sedan 2019 av tidningen Dagen.
  • Delar ut priser i fem kategorier.
  • Vill uppmuntra och lyfta fram goda exempel i svensk kristenhet.
  • Årets huvudsponsor är Mercy Ships.
  • Hålls den 11 november klockan 18.00 i Frihamnskyrkan i Göteborg.

---

Fler artiklar för dig