Nyheter

Pastor i Danmark betalade 25 000 kronor för bryggkaffe

Kaféchefen: ”Du kan få en skvätt mjölk och en sked med socker i. Det är allt.”

Bent-Ole Højegaard, pastor i Nykøbing Mors frikirke, verkar uppskatta kaffet som serveras på Cafe Perlen i staden. För några dagar sedan betalade han 25 000 danska kronor för en kopp het dryck.

I normala fall kostar en kopp kaffe på Cafe Perlen fem kronor. Och för 30 kronor får man dricka obegränsat med kaffe i en månad. Bent-Ole Højegaard hade med andra ord kunnat dricka hur många koppar kaffe som helst i 70 år. Men han nöjde sig med en.

I själva verket kom nämligen pengarna som han betalade med från Nykøbing Mors frikirke. Församlingen driver en second hand-butik och det var överskottet som skänktes till kaféet.

– Vi hoppas att pengarna kan bidra till att hjälpa några människor som har det tufft i livet och som behöver ett sammanhang, säger Bent-Ole Højegaard till Midtvest.

– Vi vill gärna stötta platser där vi är säkra på att pengarna används på ett bra och riktigt sätt, tillägger han.

Pengar till julfirande

Cafe Perlen ingår i KFUM:s sociala verksamhet och kaféet utgör en del av arbetet för att motverka ensamhet bland invånarna på ön Mors i nordvästra Danmark.

Svend Erik Jørgensen, chef för Cafe Perlen, skriver på Facebook att gåvan är uppskattad.

”Tillsammans med övriga donationer gör det att vi kan fortsätta arbetet mot ensamhet och isolering på Mors.”

Han tillägger att pengarna bland annat ska användas till ett julfirande som ensamma människor kan anmäla sig till.

I en senare uppdatering på Facebook – efter att Midtvest hade uppmärksammat Bent-Ole Højegaards dyra kaffeinköp – skriver Svend Erik Jørgensen med glimten i ögat att Cafe Perlen kan mäta sig med de allra dyraste kaféerna.

”Och ändå har vi inte ens en barista anställd. Och vi har bara ett slags kaffe, nämligen bryggkaffe. Du kan få en skvätt mjölk och en sked med socker i. Det är allt.”

Fler artiklar för dig