Inrikes

Israel pekar ut Hamas för attackplan i Sverige

Terrorstämplade Hamas har haft för avsikt att attackera Israels ambassad i Stockholm, enligt Israels regering. Uppgifterna kommer efter gripanden i Danmark och Tyskland i mitten av december.

Israels uppgifter härrör från “fortsatt underrättelsearbete” efter att danska och tyska myndigheter meddelat i mitten av december att det genomförts en stor mängd gripanden i Danmark och Tyskland.

Under arbetet har det framkommit information om "avsikten att angripa den israeliska ambassaden i Sverige", och "införskaffande av drönare", skriver kansliet vidare.

I pressmeddelandet pekas även en man med Sverigekoppling ut för att vara högt uppsatt i "Hamas ledningsstruktur för terrorattacker utomlands".

Hamas: Försöker flytta fokus

Walid Kilany, Hamas talesperson i Libanon, säger till NRK att rörelsen aldrig har genomför aktioner utanför de palestinska områdena. Han nekar till Israels anklagelser

- De försöker att flytta fokus från sina attacker mot Gazaremsan, säger Walid Kilany och påstår att Israels uppgifter handlar om den pågående rättegången i Internationella domstolen (ICJ) i Haag, rapporterar NRK.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till Säkerhetspolisen, som i sin tur inte vill kommentera om den har mottagit information om planer på en attack mot Israels ambassad i Sverige.

"Bli värre"

Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan, säger att Hamas tidigare inte har agerat utanför Mellanöstern.

- Men i och med terrorcellerna i Tyskland och Danmark ser vi ett nytt läge. Det här är inget som kommer att lägga sig snart utan det kommer bara att bli värre, säger Ranstorp.

Hans Brun, forskare vid King's College i London, anser att det är svårt att avgöra sanningshalten i Israels uppgifter.

- Det är känt sedan tidigare att Hamas har relativt många anhängare i både Västeuropa och USA, och att det samlas in pengar på olika sätt för att stötta verksamheten på kontinenten, både med lagliga och olagliga medel.

Misstänkt Hamaskoppling

På fredagen meddelade danska åklagare att sju personer misstänks ha planerat någon form av terrorbrott i landet. Än så länge är nästan ingenting känt om vad de misstänks ha planerat. Den danska säkerhetspolisen PET uppgav sig ha ingripit i ett tidigt skede av planeringen. Gruppen misstänks ha koppling till Hamas.

I nära anslutning till den danska polisens tillslag i december skedde också tillslag i Tyskland, där flera utpekade Hamasmedlemmar greps misstänkta för att planera terrorattacker mot judiskt kopplade mål. Enligt dansk polis sågs då ingen direkt koppling mellan fallen.

Fler artiklar för dig