Nyheter

Släkt till Hamas-gisslan stormade parlamentsmöte

En grupp anhöriga till den israeliska Hamas-gisslan tog sig på måndagen in i Israels parlament. Protestaktionen ingår i den ökande press som de senaste dagarna satts på landets premiärminister Netanyahu att få hem gisslan.

Omkring 20 anhöriga till den israeliska gisslan som hålls fängslad av terrorstämplade Hamas bröt sig på måndagen in i Israels parlament, skriver AP.

Under protestaktionen avbröt gruppen, klädda i svarta t-shirts, ett möte i parlamentets finansutskott under ropen: ”Ni ska inte sitta här medan de dör där. De ska släppas nu, nu, nu!”

Aktionen ingår i den ökande press som de senaste dagarna satts på landets premiärminister Netanyahu att få hem gisslan, som kidnappades från Israel under Hamas terrorattack.

Anhöriga har under helgen också demonstrerat utanför premiärministerns hem, samtidigt som en växande spricka mellan Israels militära och politiska toppskikt har blivit mer tydlig.

Netanyahu: Hamas måste elimineras

I torsdags uppgav landets tidigare arméchef Gadi Eisenkot, en politisk rival till Netanyahu och sedan Hamas attack medlem i Israels krigskabinett, att endast ett nytt gisslanavtal kan leda till att gisslan kan återvända hem vid liv.

Påståendet avvisas av Benjamin Netanyahu.

– Hamas kräver – i utbyte mot frigivningen av våra gisslan – att kriget tar slut och att våra styrkor dras tillbaka från Gaza, säger han i ett inspelat uttalande.

Enligt Netanyahu kräver Hamas också frisläppande av terrorister som deltog i attacken mot Israel den 7 oktober. Drygt 1 100 människor dödades, den stora merparten civila.

– Om vi ​​gick med på detta så skulle våra soldater ha stupat förgäves och det skulle bara vara en tidsfråga innan ett nytt 7 oktober sker, säger han.

– Endast en fullständig seger kommer att säkerställa att Hamas elimineras och att alla våra gisslan återvänder.

Hamas talesperson Sami Abu Zuhri säger å sin sida till Reuters att det inte finns någon chans att de israeliska ”fångarna” återvänder om inte militäroffensiven i Gaza avslutas.

Fler artiklar för dig