Nyheter

Följd av it-attacken mot Svenska kyrkan: Julinsamling drog in mindre

”Det gick inte att komma åt vår webbplats”, säger kampanjledaren Susanna Olivin på Act Svenska kyrkan till Kyrkans tidning.

Act Svenska kyrkans julinsamling drog in nästan elva miljoner kronor mindre än vad den förra julinsamlingen gjorde. En anledning till det minskade givandet tros vara it-attacken mot Svenska kyrkan, rapporterar Kyrkans tidning.

Årets julinsamling gav totalt 42,2 miljoner kronor, som ska gå till Act Svenska kyrkans arbete med att bryta skadliga traditioner, skriver Kyrkans tidning.

– Trenden nu går mot att allt fler flickor i världen utsätts för våld och övergrepp. Så det är ett viktigt jobb, säger kampanjledaren Susanna Olivin på Act Svenska kyrkan, till tidningen.

Beloppet för 2023 års insamling är nästan elva miljoner kronor lägre än de 53 miljoner kronor som samlades in under Act Svenska kyrkans julinsamling 2022. En anledning till det minskade givandet tros vara den it-attack som från och med november förra året lamslog Svenska kyrkans it-system.

– Det gick inte att komma åt vår webbplats och vi kom inte åt våra adresslistor så vi har inte kunnat kommunicera via våra vanliga kanaler, säger Susanna Olivin till Kyrkans tidning.

Susanna Olivin, kampanjledare, Act Svenska kyrkan.

Sen första advent

En annan anledning till det lägre resultatet tros vara det faktum att årets insamlingsperiod var kortare än förra årets – eftersom första advent, och därmed kampanjstarten, inföll sent i år, skriver tidningen.

Men Susanna Olivin är ändå nöjd med årets insamlingsresultat.

– Det är ändå en bra nivå på insamlingsresultatet. Det ligger nära resultaten för tidigare julinsamlingar, utom för förra årets rekordnivå. Då gjorde Ukrainakriget att givandet ökade.

---

Fakta: Insamlingsresultat för Act Svenska kyrkans julkampanjer

  • 2023/24: 42,2 miljoner kronor
  • 2022/23: 52,9 miljoner
  • 2021/22: 46,4 miljoner
  • 2020/21: 36,4 miljoner
  • 2019/20: 42,6 miljoner

Källa: Kyrkans tidning

---

Fler artiklar för dig