Nyheter

Trots inflationen: Svenskarna drar inte in på välgörenhet

Inflation och höga elräkningar har inte stoppat svenskarna från att skänka pengar till välgörenhet.

Det svenska givandet är på en fortsatt hög nivå, visar en rapport från branschorganisationen Giva Sverige. Siffrorna visar också att specifika händelser gör att folk vill vara med och bidra.

– Jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien samt konflikten mellan Israel och Gaza är två väldigt tydliga händelser i omvärlden som driver givandet. Människor bryr sig och vill vara med och hjälpa till, säger Charlotte Rydh.

Branschorganisationens medlemmar består av flera olika insamlingsorganisationer som gemensamt samlade in 11 miljarder kronor förra året. Det är en lägre siffra jämfört med 2022 då 13,1 miljarder kronor samlades in när många människor ville stödja Ukraina. Summan är fortfarande en ökning jämfört med 2021, då det totala beloppet var 9,7 miljarder kronor.

Stor oro för ett år sedan

– För ett år sedan var vi väldigt oroliga för att de höga energipriserna, inflation och högre räntor skulle slå mycket hårdare mot givandet. Så på det sättet är jag förvånad att det varit så stabilt under året. Det vi kan se är att de som har råd fortsätter att ge.

Trots att den enskilda människan fortsätter att skänka pengar är det inte samma positiva trend när det kommer till företag – som är en viktig givare för många organisationer.

– Om vi blickar mot 2024 finns en oro med ökad arbetslöshet och att fler företag går i konkurs. Det kan komma att slå mot givandet både för att folk förlorar jobb men också för att företag inte vågar satsa på andra samhällsproblem.

Fler artiklar för dig