Nyheter

Ytterligare två häktas efter mordet på Maja, 17

Två personer är misstänkta för brott efter mordet på 17-åriga Maja i Marks kommun - båda är anhöriga till den sedan tidigare misstänkte gärningsmannen.

Förutom den misstänkte gärningspersonen har ytterligare två personer häktats i samband med mordet på 17-åriga Maja. Dagen har tidigare skrivit om den EFK-församling som familjen tillhör, där många deltar i sorgen efter denna tragedi.

Mordet på 17-åriga Maja har berört ett helt samhälle, och i Marks kommun är många chockade över att det kunde hända just där. Dagen har tidigare skrivit om hur man i Elimkyrkan i Skene hanterat situationen, en EFK-församling som familjen tillhör.

Kyrkan hade vid olika tillfällen öppnat dörrarna för bön och ljuständning, först under sökandets gång då oron var stor under de fyra dagar då Maja var borta, sedan öppnades kyrkan även efter att det bekräftats att hon hittats död.

– Otroligt fruktansvärt och sorgligt, sa pastor Anders Lannsjö till Dagen.

Ljusen är tända i Elimkyrkan i Skene, efter mordet på församlingsmedlemmen Maja, 17 år.

Kritiserar polisen

En jämngammal pojke misstänks för mordet och han ska i polisförhör själv berättat hur han ville föra med sig Maja till ett hemligt ställe vid en järnvägsbro. Där ska sedan kroppen ha hittats, en kropp som enligt polisens uppgifter ska ha blivit utsatt för kraftigt våld.

Maja har en intellektuell funktionsnedsättning där trygghet och rutiner är viktiga, därför anade hennes familj oro då hon inte kom hem direkt efter skolan. De har också i efterhand riktat kritik mot polisen för att sökinsatsen inte inleddes på en gång, även om familjen i övrigt håller mycket låg profil.

Två häktade - är anhöriga till mannen

Nu kommer det fram att ytterligare två personer har häktats i den utredning som pågår, bland annat efter en husrannsakan. Båda är anhöriga till den misstänkte gärningsmannen, och de kan ha gjort sig skyldiga till grovt skyddande av brottsling samt vapenbrott, rapporterar Expressen.

Även en tredje person är misstänkt för brott och satt frihetsberövad en tid, men har nu släppts på fri fot.

– Vi fokuserar i nuläget på att genomföra ett stort antal förhör, vi har ett antal telefoner i beslag och arbetar med positioneringar för att se hur personer har rört sig, hur det överensstämmer med förhör och vilka som har varit i kontakt med varandra under aktuell brottstid, säger åklagare Nina Friman Björk till Expressen.

---

Fakta: Detta har hänt

  • Torsdagen den 14 mars försvann 17-åriga Maja efter skoldagen.
  • Hennes kropp hittades på måndagskvällen den 18 mars, efter flera dagars sökande.
  • En jämngammal pojke misstänks för mordet.
  • Flera personer anklagas nu för medhjälp, lördagen den 23 mars häktades två personer misstänkta för att grovt skyddande av brottsling och vapenbrott.

---

Fler artiklar för dig