Nyheter

Ställ om klockan – så att du inte missar påskdagsgudstjänsten

Men sommartiden kan vara på väg att försvinna

Nu är det dags igen. I natt ”försvinner” en timme när vi hoppar över klockslaget 02.00. Men snart kan det vara själva sommartiden som försvinner.

Visst har mobil- och datorklockorna gjort att tidsomställningen numera i stort sett går av sig själv. När allt fler av våra klockor blivit digitala behöver vi inte ha lika stor koll som förr på om det är medsols eller moturs som klockan ska vridas.

Men det kan knappast skada att ändå påminna om det klassiska minnesknepet: När sommaren kommer ställer vi fram både utemöblerna och klockan. Och sedan ställer vi tillbaka både utemöblerna och klockan när sommaren är över.

Kan försvinna

Samtidigt pågår just nu en lagstiftningsprocess i EU för att européerna snart ska slippa ställa om klockan två gånger varje år. Går det vägen med lagstiftningen ska det alltid vara normaltid i unionens medlemsstater. Det betyder att sommartiden kan vara på väg att försvinna.

Men än så länge får vi fortsätta att vrida klockorna fram i mars och tillbaka i oktober. Och det är alltså nu i natt, mellan lördagen och söndagen, som årets sommartid börjar.

Med denna påminnelse behöver förhoppningsvis ingen Dagenläsare bli försenad till söndagens påskdagsgudsjänst.

---

Fakta: Sommartid

  • Under natten till den sista söndagen i mars börjar sommartiden.
  • Omställningen till sommartid ger oss – så länge den inte har slopats – senare soluppgångar och solnedgångar.

---

Fler artiklar för dig