Nyheter

Här öppnar Sveriges första kristna biograf

Maria Viklund från produktionsbolaget Barfota Productions står bakom • Unikt initiativ som Dagen kan berättaom i dag, 1 april

Flera kristna filmer har gjort succé på bio. Intresset har visat sig vara så pass stort att Sverige för första gången i historien är på väg att få sin första kristna biograf.
– Det är ett “halleluja moment”.

Förra året strömmade kristna till biograferna som aldrig förr. Filmen Jesus Revolution blev mot alla odds en succé och banade väg för flera kristna filmer på bioduken. Lagom till jul gick det att se Journey to Bethlehem runtom i landet och inom kort kommer även filmen The Chosen att ha Sverigepremiär, en film där Jesus liv skildras genom personer som han mötte.

Suget efter filmer med kristet tema har visat sig vara så pass stort att Sverige nu är på väg att få sin första kristna biograf. Bakom initiativet står Maria Viklund från produktionsbolaget Barfota Productions. Det är till stor del hennes förtjänst att så många kristna filmer kommit upp på de svenska biograferna på sistone och förra året fick hon också utmärkelsen “Årets opinionsbildare” på DagenGalan.

Barfota Productions. På bilden ser ni Henrik och Maria Viklund och Tomas Andersson. Premiärdagen av Jesus Revolution på Biopalatset i Göteborg.

– Tidigare har jag behövt förhandla med de stora biografkedjorna när det gäller vilka kristna filmer som ska visas, men med en egen kristen biograf får vi nu den unika möjligheten att bestämma över allt själva. Vi kan plocka in hur många kristna filmer som helst, säger Maria Viklund till Dagen.

Den nya biografen kommer att få namnet ”Halleluja moment”, en liten blinkning till Kishti Tomita som nyligen gästade podden Dagens människa och där berättade hur uttrycket från tiden i Idoljuryn har fått vingar.

Här öppnar Sveriges första kristna biograf
Maria Viklund från produktionsbolaget Barfota Productions står bakom initiativet.
Konceptbilder skapade med hjälp av AI-programmet Adobe Firefly.

Ska ni bara visa kristna filmer?

– Ja, filmerna måste vara riktigt kristna, annars tänker vi inte visa dem. Budskapet måste vara glasklart, säger Maria Viklund.

Filmerna måste därför gå igenom en teologisk bedömning bestående av en expertpanel. Efter att de provtittat på en film ska de avgöra om det har varit ett “halleluja moment” eller inte. Blir panelen riktigt exalterad får de gärna ropa ut det på direkten.

På vilka andra sätt kommer det att märkas att det är en kristen biograf?

– Det kommer att märkas på flera sätt, bland annat kommer vi att placera ut en förbönsknapp vid varje sittplats, säger Maria Viklund.

Förbönsknappen fungerar så att om man under filmens gång känner behov av förbön så trycker man på knappen, inom kort kommer då ett förbönsteam och omsluter besökaren med sin omsorg.

Här öppnar Sveriges första kristna biograf
Maria Viklund från produktionsbolaget Barfota Productions står bakom initiativet.
Konceptbilder skapade med hjälp av AI-programmet Adobe Firefly.

– På sikt kommer vi också att bygga en egen dopgrav inne i biosalongen, så att den som vill låta döpa sig efter filmen ska få möjlighet att göra det. Vi har också ett lovsångsteam på standby, de får känna av stämningen inne i biosalongen och vid behov ta över när eftertexterna börjar rulla.

Maria Viklund lägger till att de även vill ha en ekumenisk prägel på biografen, exempelvis genom att sätta in ett biktbås för alla katolska besökare. För att förstärka vissa scener på bioduken finns också möjlighet att sprida ut rökelse över lokalen, där även en ortodox präst anlitats för uppdraget.

Men finns det verkligen kristna filmer så det räcker?

– Ja, absolut. Och när det inte kommer några nya filmer tänker vi låta några äldre filmer återuppstå, säger Maria Viklund.

De veckor där inga nya kristna filmer står för dörren tänker man därför visa Ben Hur, den fyra timmar långa mastodontfilmen från 1959. Blir ökenvandringen alldeles för lång har man också fått löfte om att visa Alla tiders sånger – directors cut, den sju timmar långa ofiltrerade versionen som också finns i karaokeversion.

Vill du veta mer om den nya kristna biografen, tryck här.

Inspelning av nya tv-serien "Alla tiders sånger".

---

Fakta: Film på bio

  • Den 18 april har filmen The Chosen biopremiär i Sverige, en film baserad på Jesus och hans lärjungars liv.
  • Jesus spelas av Jonathan Roumie, som även spelade den karismatiske hippiepredikanten Lonnie Frisbee i filmen Jesus Revolution, som fick stor uppmärksamhet förra året.

---

Fler artiklar för dig