Inrikes

Israel oroligt för attacker – stänger ambassaden i Stockholm

Närmare 30 israeliska ambassader stängda av rädsla för hämndattacker under den så kallade Qudsdagen

Attacken mot Irans konsulat i Syrien kommer inte att lämnas obesvarad, hotar Iran än en gång. Nu håller Israels ambassad i Sverige stängt.

Israel rapporteras hålla närmare 30 ambassader stängda av rädsla för hämndattacker under den så kallade Qudsdagen, då Iran sprider regimens motstånd mot Israel.

Sionistregimens kollaps är absolut möjlig och nära förestående, säger Hossein Salami, chef för det iranska revolutionsgardet, i ett tal i Teheran på fredagen.

Han tillägger att USA har blivit alltmer “hatat av omvärlden”, särskilt i länder med dominerande muslimsk befolkning.

I Mellanöstern stiger oron för en kommande iransk hämndattack, som befaras kunna leda till att kriget mellan Israel och Hamas eskalerar till hela regionen.

Salamis tal föregicks av en begravningsprocession för de revolutionsgardister som dödades i veckans attack i Damaskus, som Israel tros ligga bakom. Tusentals demonstranter skanderade “död åt Israel” och “död åt Amerika” när kortegen rörde sig genom huvudstaden. Iran likställer i allmänhet Israel och USA, som de håller som ansvarigt för Israels militära förmåga.

Svar från Iran ”oundvikligt”

Damaskusattacken var en vändpunkt och ett svar från Iran är oundvikligt, enligt Hassan Nasrallah, ledare för Irantrogna libanesiska shiamilisen Hizbollah.

Vi har inte använt våra främsta vapen än, inte heller har vi satt våra främsta styrkor i bruk, säger han i ett tv-sänt tal för att högtidlighålla dagen.

Höjd beredskap i Israel

16 personer dödades i angreppet i Damaskus, varav sju tillhörde Irans revolutionsgarde. Två av dem var generaler, en av dem ett ledande befäl.

Begravningsprocessionen sammanfaller med Qudsdagen, även kallad Jerusalemdagen, då Iran sedan den islamiska revolutionen 1979 visar sitt stöd för palestiniernas sak och uppmanar till motstånd mot Israel.

Israel har höjt sin militära beredskap inför Qudsdagen, rapporterar The Times of Israel. Enligt tidningens källor håller ett 30-tal israeliska ambassader världen över stängt under dagen av rädsla för hämndattacker. Ambassaden i Sverige är en av dem.

Israels ambassad i Stockholm. Arkivbild.
Fler artiklar för dig