Nyheter

Israelisk attack mot Iran i natt – ”en signal att de har förmågan”

Israel har gått till nattlig attack i Iran, enligt uppgifter i flera medier. Men källor beskriver det som begränsade anfall, uppenbarligen inriktade på atomcentret Isfahan. Iran hävdar att ”inga större skador uppstått”, och Internationella atomenergiorganet (IAEA) bekräftar att atomprogrammet inte drabbats.

Såväl amerikanska medier som iranska nyhetsbyråer har källor som bekräftar attackerna. Det verkar dock ha handlat om ett mindre antal drönare, som också har avsevärt lägre sprängkraft än de större och dyrare robotar som Israel också förfogar över.

– Anfallet var avsett att signalera till Iran att Israel har förmåga att slå till inne i landet, säger en israelisk källa till The Washington Post.

Isfahan ligger söder om Teheran, djupt inne i Iran. Till närmaste gräns, Irak i väster, är det över 50 mil. Och om Israel skickar projektiler från sitt eget territorium måste de färdas 150 mil för att nå Isfahan.

”Sannolikt mål”

Minst tre explosioner ska ha hörts vid en flygbas i Isfahanprovinsen, rapporterar bland andra AFP. Området är ett centrum för landets atomteknik, som västvärlden i många år fruktat syftar till att utveckla kärnvapen.

Hossein Dalirian, talesperson för Irans rymdmyndighet, skriver på X att flera drönare ”framgångsrikt skjutits ned”.

”För närvarande finns inga rapporter om robotattacker”, noterar Dalirian.

Luftrummet över Teheran och andra städer stängdes dock en stund i samband med rapporterna, enligt nyhetsbyrån AP.

Även i Israel ökar oron för fortsatt upptrappning. USA råder sin personal i landet att inte lämna storstadsområdena Tel Aviv, Jerusalem och Be'er Sheba.

USA informerades

Israel förvarnade i går USA om den planerade hämndattacken, rapporterar CNN med hänvisning till en högt uppsatt tjänsteman.

– Vi ställde oss inte bakom den, säger tjänstemannen till tv-kanalen.

Irans massiva angrepp mot Israel förra helgen inkluderade över 300 drönare och robotar, varav nästan alla sköts ned av Israel och dess allierade. Irans angrepp i sin tur beskrevs som hämnd för en dödlig attack mot Irans konsulat i Damaskus för några veckor sedan.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar