Nyheter

Kristdemokrat vänder: Struntar i Folklistan

Kristdemokraterna i Åtvidabergs kommunfullmäktige beslutade sig på torsdagen för att gå över till Folklistan. Men nu ångrar sig en av ledamöterna, och väljer att stanna i KD trots allt.

På torsdagskvällen kom ytterligare en vändning kring Jan Emanuels och Sara Skyttedals Folklistan. Fredrik Hanström, som sitter på ett av KD:s två mandat i kommunfullmäktige i Åtvidaberg, tar tillbaka beslutet att gå över till Folklistan, rapporterar Corren.

Detta efter beskedet bara timmar tidigare att KD:s partigrupp i Åtvidaberg, om två mandat och två ersättare, lämnar partiet och blir politiska vildar.

På Correns fråga om han blivit utsatt för påtryckningar under dagen svarar Fredrik Hanström följande:

– Jag har tänkt efter.

För tidningen medger han dock att partidistriktets ordförande Magnus Oscarsson sökte upp honom under eftermiddagen för att prata om beslutet.

Hoppas på fler

Tidigare på torsdagen sa Sara Skyttedal till TT att hon inte utesluter att fler lokala politiker kommer att ansluta sig till Folklistan.

– Det här visar att vårt sätt att organisera oss och sänka trösklarna för demokratin inte bara är aktuellt inför EU-valet utan också fyller en funktion lokalt.

– Förhoppningsvis är det här bara ett första exempel på hur folk väljer att organisera sig via Folklistan i stället.

KD: ”Ett PR-stunt”

KD:s partidistriktsordförande i Östergötland, Magnus Oscarsson, är inte särskilt oroad över kuppen och säger till TT att han kommer agera för att KD ska fortsätta i Åtvidaberg.

”Det handlar om några få personer som verkar ha lockats med på ytterligare ett PR-stunt från Folklistan. Vi har inte fått några indikationer på att dessa personer för talan för alla medlemmar i Kristdemokraterna i Åtvidaberg. Östergötland är ett starkt partidistrikt med 1 200 medlemmar”, säger han i ett skriftligt uttalande.

Folklistan lanserades tidigare i april och har som mål att komma in i EU-parlamentet. Sara Skyttedal har suttit i EU-parlamentet för KD sedan valet 2019 men hoppade av partiet i februari och blev politisk vilde. Jan Emanuel har tidigare varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar