Nyheter

Oro för minskad mediemångfald med nya mediestödet

Dagens chefredaktör Felicia Ferreira: Vällovlig förändring riskerar att slå snett

Ett är redan säkert. Tidningen Dagen kommer att få ett minskad statligt stöd när staten inom kort fördelar medel enligt den nya lagen om mediestöd. Lösningen är att nå nya grupper och att ta betalt för en journalistik som når långt och uppfattas som unik av både läsare och samhällsaktörer, säger Dagens chefredaktör Felicia Ferreira.
– Vi hoppas på fortsatt stöd, men vet att det enda som kommer att göra verklig skillnad är att få fler att prenumerera på tidningen.

Att det tidigare presstödet var på väg att förändras, och då skulle slå hårt mot en del nationella medier, har varit känt längre. Dagens chefredaktör Felicia Ferreira var en av flera publicister som tidigt hissade varningsflagg och försökte påverka politikerna.

– Behovet av att reformera stödet har funnits länge, i och med att branschen förändrats kraftigt, med ett stort antal nya plattformar för journalistik. Så på det sättet är det välkommet med en ny stödform som inte är lika hårt kopplad till pappersupplagor, säger hon.

– Man har också i det nya stödet velat försäkra sig om att den lokala journalistiken finns kvar i hela landet, och därför premieras lokal och regional journalistik.

Detta nya fokus gör att det blir mindre över för nationellt spridda medier, dit Dagen hör.

– Det finns en klar risk för en minskad mediemångfald framöver, åtminstone på nationell nivå. För att ett samhälle ska kunna ha ett friskt offentligt samtal behövs det många olika perspektiv som kan brytas mot varandra, och här är vi med och bidrar med vårt unika perspektiv, som ofta saknas bland övriga medier, säger Felicia Ferreira.

Hon är en av dem inom tidningsbranschen som hade önskat tydligare skrivningar om nationella medier i den nya lagen.

– Det finns en formulering i lagtexten som säger att stöd kan ges till nationellt spridda medier som ”är av särskild vikt för mediemångfalden”. Men det är fortfarande oklart vilka medier som mediestödsnämnden bedömer vara av särskild vikt. Så här finns en osäkerhetsfaktor.

Vi kommer inte bara att spara och banta utan fortsätta att satsa, eftersom vi är övertygade om att vår unika röst behövs.

—  Felicia Ferreira

Förlorar närmare en trejdjedel

Beslut om vilka medier som får stöd, och hur mycket, väntas komma i maj eller juni.

För Dagen har presstödet de senaste åren stått för närmare en tredjedel av tidningens totala årsomsättning på omkring 60 miljoner kronor. Och Felicia Ferreira räknar med att Dagen de närmsta åren kan komma att förlora minst 10 miljoner kronor om året i stöd.

– Sedan finns det ett övergångsstöd för de närmaste åren som ska mildra nedgången något, vilket vi också ansökt om. Men redan i år räknar vi med ett par miljoner kronor mindre i stöd, säger hon.

Hur kommer åtstramningarna att märkas på Dagen?

– Vi har redan slutat att köpa in frilansmaterial på samma sätt som tidigare. Pensionsavgångar ersätts heller inte, och eventuellt kommer vi att se över utgivningsfrekvensen för vår papperstidning, säger Felicia Ferreira.

– Vi försöker undvika att säga upp personal men det är förstås något vi i sista hand också behöver se över.

– Men vi kommer inte bara att spara och banta utan fortsätta att satsa, eftersom vi är övertygade om att vår unika röst behövs.

Hur ska Dagen satsa framåt?

– Det vi gör nu är att med full kraft satsa på fortsatt tillväxt i antal prenumeranter och att nå nya marknader och nya målgrupper. Vi har en stadig tillväxt av digitala prenumeranter och hälften av prenumeranterna är nu heldigitala. Vi ser också stora möjligheter till en ökad digital annonsering då vi vuxit kraftigt i trafik och räckvidd det senaste året.

– Vi har cirka 85 000 unika besökare och cirka 350 000 sidvisningar i veckan, så vi vet att vår journalistik når långt. Det märker vi också på hur frekvent andra medier citerar oss. Så nu är vårt fokus att allt fler ska vilja vara med och betala för vår journalistik.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar