Utrikes

Israel rasar: Sydafrikas anklagelser helt osanna

Sydafrikas påståenden om folkmord i Gaza är ”totalt frånskilda fakta och omständigheter”, hävdar Israel i Haag. Det pågår heller inte någon storskalig offensiv i Rafah, insisterar Israels företrädare.

Den pågående processen i Internationella domstolen (ICJ) ”hånar det fruktansvärda brottet folkmord”, uppger den israeliska sidan under dagens utfrågningar om situationen i Gazaremsan.

– Ett tragiskt krig pågår, men inget folkmord, säger Israels representant Gilad Noam.

Utfrågningarna sker efter Sydafrikas begäran om att FN-domstolen ska införa nödåtgärder mot Israel på grund av den pågående offensiven mot Rafah i södra Gaza, där över en miljon palestinier uppges ha sökt skydd under kriget.

Insatsen fortgår

Noam hävdar att Israel ”arbetar ihärdigt” med att skydda civila i Gaza och att det inte pågår någon storskalig offensiv i Rafah, rapporterar Times of Israel. Samtidigt anklagar han terrorstämplade Hamas, vars attack mot Israel låg till grund för krigsutbrottet i oktober, för att använda civila som mänskliga sköldar.

Under torsdagen uppgav Israels försvarsminister Yoav Gallant att insatsen i Rafah fortgår och utökas med ytterligare styrkor.

Sydafrika vill att ICJ beordrar Israel att avsluta offensiven mot Rafah, stoppa de militära insatserna över hela Gaza samt ge internationella utredare och journalister tillträde till landremsan.

Fler artiklar för dig