Nyheter

Beskedet: Så mycket mindre får Dagen i mediestöd

Felicia Ferreira, chefredaktör och vd, drar en liten lättnadens suck, men konstaterar samtidigt: ”Det är dubbla känslor i dag då det ändå blir mycket mindre pengar framöver.”

Mediestödsnämnden har beslutat att bevilja Dagen redaktionsstöd och övergångsstöd för 2024. Tidningens chefredaktör och vd Felicia Ferreira drar en liten lättnadens suck, men konstaterar samtidigt:
– Det är dubbla känslor i dag då det ändå blir mycket mindre pengar framöver.

Efter en flera månader lång väntan kom beslutet på måndagen: Mediestödsnämnden beviljar Dagen redaktionsstöd för 2024 och övergångsstöd fram till 2029.

I det färska beslutet konstaterar Mediestödsnämnden att ”Dagens nyhetsbevakning och redaktionella innehåll är av sådan betydelse för den publicistiska mångfalden eller nyhetsutbudet på den nationella mediemarknaden att Dagen får anses vara av särskild vikt för mediemångfalden”.

– Det är ett kvitto på att Dagen har en unik röst och är av särskild vikt för mediemångfalden i Sverige, säger Felicia Ferreira.

”Redan i år får vi 2,5 miljoner kronor mindre”

Det nya regelverket om mediestöd trädde i kraft vid årsskiftet. Enligt de nya reglerna kan mediestödet gå till dels lokala eller regionala nyhetsmedier, dels rikstäckande nyhetsmedier som bidrar till mediemångfalden ”när sådan mångfald är av särskild vikt”.

Eftersom Dagen är rikstäckande har den avgörande frågan varit om tidningen bidrar till mediemångfald som är ”av särskild vikt” – vilket Mediestödsnämnden alltså anser att Dagen gör.

Samtidigt är glädjen hos Dagens chefredaktör återhållsam:

– Det är dubbla känslor i dag. Beslutet innebär också att vi kommer att få över 11 miljoner kronor mindre per år när vi når 2029. Fram till dess får vi ett övergångsstöd som minskar för varje år. Nedtrappningen är brant, redan i år får vi 2,5 miljoner kronor mindre än vad vi hittills har fått.

Om det i stället vore 20 procent av alla som besöker oss på nätet som betalade för en prenumeration skulle vi redan då vara nästintill helt oberoende av mediestödet.

—  Felicia Ferreira, chefredaktör och vd, Tidningen Dagen
"Dagen får anses vara av särskild vikt för mediemångfalden", skriver Mediestödsnämnden i beslutet.

Besparingar väntar

Nu planerar Dagen för nödvändiga besparingar framöver. Att säga upp medarbetare har än så länge inte varit aktuellt, men tidningen avstår sedan en tid från att ersätta medarbetare som avgår med pension.

– Bland annat ser vi också över hur många papperstidningar vi kan klara att ge ut per vecka. Distributionskostnaden är i dag oerhört hög, och vi vet att det är svårt för en del av våra prenumeranter att betala alltför mycket för en prenumeration, säger Felicia Ferreira.

”Då skulle vi vara nästintill helt oberoende av mediestödet”

Den långsiktiga ambitionen är att Dagen inte ska vara beroende av något stöd över huvud taget, säger chefredaktören.

– Vi vill verkligen uppmuntra alla som läser Dagen att betala för vår journalistik genom att teckna en egen prenumeration.

Under en vanlig vecka kan Dagen ha runt 100 000 unika besökare på nätet. Av dessa är det ungefär 15 procent som betalar för en prenumeration.

– Till alla vänner av tidningen vill vi säga att om det i stället vore 20 procent av alla som besöker oss på nätet som betalade för en prenumeration skulle vi redan då vara nästintill helt oberoende av mediestödet, säger Felicia Ferreira.

Fler artiklar för dig