Nyheter

Påven ber om ursäkt efter homofobisk kommentar

Påve Franciskus får hård kritik efter kommentar om homosexuella män

Under ett sammanträde med italienska biskopar i tisdags ska påven, bakom lyckta dörrar, fällt en nedsättande kommentar kring homosexuella präststudenter.

En kommentar från påven Franciskus har fått honom att hamna i blåsväder. Under ett prästseminarium ska han ha uttryckt att det ”redan är för mycket ‘bögerier’”, rapporterar TT. Kommentaren ska enligt italienska medier ha använts på ett vardagligt sätt med avsikt att bekräfta förbudet mot homosexuella präststudenter inom den katolska kyrkan.

Vatikanens talesperson Matteo Bruni skriver i ett uttalande att:

”Påven hade aldrig någon intention att kränka eller uttrycka sig homofobiskt och han ber om ursäkt till dem som känt sig kränkta.” Bruni har däremot inte bekräftat eller förtydligat påvens exakta ord – något som överensstämmer med den vatikanska traditionen att inte sprida det påven säger bakom stängda dörrar.

Men Bruni betonar att Franciskus tidigare, vid upprepade tillfällen, har sagt att ”det finns rum för alla i kyrkan”.

Vag under åren

Påven har under sina elva år i ämbetet varit lite vag vad det gäller homosexualitet – han har exempelvis sagt att katolska präster kan välsigna personer i samkönade relationer, men på samma gång stått fast vid att äktenskapet är förbehållet mellan en man och en kvinna.

Enligt uppgifter från sammanträdet ska påven även ha upprepat att homosexuella män inte ska tillåtas att arbeta som präster, enligt Sky News.

Påve Franciskus senaste kommentar har upprört flera kristna hbtq-rörelser. Andrea Rubera är talesperson för den italienska kristna hbtq-rörelsen ”Paths of hope” och säger till AP att det är tråkigt att påven och Vatikanen fortfarande har en begränsad syn på människor inom hbtq.

---

Fakta: Påve Franciskus

  • Franciskus har varit påve i elva år, sedan 2013.
  • Han är Katolska kyrkans 266:e påve, Vatikanstatens statschef och biskop av Rom.

---

Fler artiklar för dig