Nyheter

Överraskande valresultat kan gagna Indiens kristna

Modis hindunationalism inte lika populär bland väljarna

Premiärminister Narendra Modi hade förväntat sig en storseger i det indiska valet. I stället blev det oväntat jämnt – och det ger landets kristna hopp.
– Valresultatet banar väg för en återgång till ett mer demokratiskt Indien, säger Michael Williams på United Christian Forum.

Narendra Modi har varit Indiens premiärminister sedan 2014. Under hans tid vid makten har landets styre gått i en allt mer auktoritär riktning. Det har drabbat såväl politiska dissidenter som religiösa minoriteter, exempelvis genom förföljelse av muslimer och kristna.

När Indien gick till val i veckan trodde många att Modi skulle vinna en tredje raka mandatperiod med stor marginal. Medierna har präglats av en Modivänlig bevakning under valrörelsen och hans parti har försökt tysta politiska motståndare. Men regeringskoalitionen – som leds av Modis hindunationalistiska parti BJP – vann med en betydligt mindre marginal än väntat. Även om BJP fortsatt är största parti kan resultatet peka på att Narendra Modis hindunationaliska ideologi inte längre lockar till sig väljare i samma utsträckning.

Får inte egen majoritet

Detta vore goda nyheter för landets kristna, menar Michael Williams, ordförande för den Delhibaserade organisationen United Christian Forum.

– Valresultatet banar väg för en återgång till ett mer demokratiskt Indien, säger han till Christian Post.

Narendra Modi hade förutspått att regeringskoalitionen skulle få över 400 mandat – nu ser det i stället ut att bli en bit under 300. Inte heller kommer det största partiet BJP att få egen majoritet, vilket gör att det måste förlita sig på de mindre partierna i den stora koalitionen för att få igenom sina förslag.

Tappet var särskilt tydligt i landets största delstat Uttar Pradesh, ett fäste för regeringspartiet BJP och en central plats för förföljelse av kristna. Där tog BJP 63 av 80 mandat i valet 2019 – den här gången blev det bara 40.

– Befolkningen i Uttar Pradesh har visat att partiet grovt har missbrukat sitt mandat och att detta inte är vad människor vill ha, säger Michael Williams.

Första på över 60 år

Experter pekar också på höjda livsmedelspriser och hög arbetslöshet som orsaker till BJP:s dåliga resultat.

Attackerna mot kristna har ökat under Modis styre. Både 2022 och 2023 noterades över 600 ”våldsamma incidenter” mot kristna. Den kristna befolkningen utgör drygt två procent av Indiens 1,3 miljarder invånare. Om Narendra Modi nu lyckas bilda en regering igen blir han den första premiärministern på över 60 år att gå in på en tredje mandatperiod.

---

Fakta: Valet i Indien

  • Det hindunationalistiska regeringspartiet BJP gick till val i en koalition med 39 andra partier.
  • Koalitionen ser ut att få 290 mandat i den lägre kammaren, skriver BBC.
  • Det ger alliansen en relativt liten majoritet gentemot den främsta utmanaren India, en koalition av främst vänster- eller mittenpartier.
  • Nästan en miljard människor fick rösta. 642 miljoner människor valde att göra det.

---

Fler artiklar för dig