Nyheter

Netanyahu upplöser Israels krigskabinett

”Så fort Gantz lämnade fanns det inte längre något behov av ett kabinett”, sa Netanyahu efter ett möte på söndagen

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu upplöser landets redan decimerade krigskabinett, som upprättades vid Gazakrigets utbrott i oktober förra året.

Netanyahu meddelar att han kommer att fortsätta att rådgöra i ”begränsat forum” när det gäller särskilt känsliga beslut, enligt israeliska medier.

Krigskabinettet var redan ett alltmer begränsat forum, då oppositionsledaren Benny Gantz förra veckan hoppade av det i protest mot hur premiärminister Netanyahu driver den fortsatta krigföringen i Gaza. Gantz hade ställt ett ultimatum med krav om att Netanyahu skulle lägga fram en plan för Gazas framtid efter kriget, vilket inte hade skett.

Bara två kvar

Krigskabinettet bestod vid upplösningsbeslutet således bara av Benjamin Netanyahu och hans försvarsminister tillika partikollega Yoav Gallant.

– Kabinettet var del av koalitionsavtalet med Gantz, enligt hans önskan. Så fort Gantz lämnade fanns det inte längre något behov av ett kabinett, sa Netanyahu efter ett möte på söndagen, enligt The Jerusalem Post.

I krigskabinettet hade Benjamin Netanyahu en plattform för samordning med Israels mer moderata oppositionspartier. Efter Gantz avhoppsbesked krävde den högerextreme ministern Itamar Ben-Gvir – vars stöd Netanyahu behövde i första led för att bilda sin regering – en plats i krigskabinettet.

Extremt inflytande

Ben-Gvir och andra radikala röster kräver att Israel går längre i krigföringen mot Gazaremsan i ett läge där omvärlden, inklusive allierade USA, försöker medla fram en vapenvila med mer långsiktiga planer för samexistens i Mellanöstern. Det talas då om grunderna för en tvåstatslösning, vilket Benjamin Netanyahu och framför allt hans mer extrema regeringsunderlag tvärt har motsatt sig.

På söndagen meddelade Israels militär att den inledde en ”taktisk paus” i sin offensiv mot södra Gaza, för att möjliggöra för införande av mer humanitär hjälp. Det beslutet ska dock ha fattats av militära ledare och inte på politisk nivå.

Fler artiklar för dig