Nyheter

Läs mer om Miljöpartister i Svenska kyrkan De Gröna (MPSK) i kyrkovalet

Rötterna finns i Miljöpartiet, men den här nomineringsgruppen försöker distansera sig så gott det går till riksdagspartiet. Fokus är miljöfrågor.

Inför detta kyrkoval försökte gruppen att få igenom en namnförändring för att på så sätt distansera sig från Miljöpartiet, där de historiska rötterna finns. Men det gick inte som planerat, namnbytet godkändes inte, men med förkortningen MPSK De Gröna försöker de i alla fall distansera sig något från det gröna riksdagspartiet, ett parti som denna kyrkliga grupp inte längre säger sig ha något att göra med.

De fick i förra valet 2,4 procent av rösterna vilket gav dem 6 mandat, MPSK De Gröna är därmed den minsta aktören på kyrkomötet och ska vara tacksamma för att det inte finns en fyraprocentspärr.

Föga förvånande är miljöfrågor i fokus för den här gruppen, där de driver på för fler solceller på kyrktaken och ett ansvarsfullt förvaltande av kyrkans skog. Utöver det har de även en progressiv hållning i frågor som berör hbtq-personers rättigheter.

Tidigare valresultat har gått hand i hand med hur det går för Miljöpartiet i den allmänna opinionen och med tanke på att partinamnet fortfarande hänger sig kvar är det nog främst MP-väljare som man kommer att kunna locka.

Motioner från MPSK inför årets kyrkomöte

Nomineringsgruppen som bildades när Miljöpartiet lade ner har lagt två motioner till höstens kyrkomöte, föga förvånande handlar det om miljöfrågor. Den första motionen handlar om att ta fram nya direktiv för ett hållbart skogsbruk, den andra att ta fram en strategi för rättvisa inköp av textilier.

---

Fakta: Läs mer om nomineringsgrupperna i kyrkovalet

---

Fler artiklar för dig