Podd

Grattis Humanisterna, nu är ni trossamfund

LEDARPODDEN: Sturmark och Rudenstrand gästar podden för att samtala om statens komplicerade relation till religion och livsåskådning

Humanisterna har gått och blivit trossamfund. I veckans Ledarpodden deltar Humanisternas f d ordförande Christer Sturmark och författaren Jacob Rudenstrand tillsammans med Dagens Frida Park och Steven Crosson i ett samtal om vad sekulärhumanism är, hur staten bör förhålla sig till trossamfund, livsåskådningar och religioner. Och hur är det – kan sekulärhumanism egentligen existera utan kristendom? Nej, menar Crosson medan Sturmark kallar det för en ”våt dröm” att Humanisternas livsåskådning skulle ha sina rötter i kristendomen.

Varför ska en stat som gör anspråk på att vara neutral i livsåskådningsfrågor definiera vad som är trossamfund och dessutom ge ekonomiskt stöd till trossamfund? Och behöver verkligen trossamfunden en godkäntstämpel från staten – finns det inte en risk att staten får för stort inflytande över samfundens inre liv?

Det blir ett livligt samtal om Humanisternas kamp för att staten ska behandla icke-teistiska livsåskådningar på ett likvärdigt sätt som till exempel de protestantiska. Finns det en risk att de nya trossamfunden, däribland AIK:s supporterklubb ”Vår svartgula sal”, urvattnar religionsbegreppet och därmed även religionsfriheten? Kan man inte bara kalla alltför livsåskådning i stället för religion? Är den kristna dagens ledarskribenter, religionsfrihetsexperten och sekulärhumanisten egentligen överens om något?

Dessutom avhandlas sekularisering, den sekulära staten och det sekulära samhället, är neutral samma sak som sekulär samt faran för värdenihilismens utbredande i den svenska skolan.

Lyssna på hela poddavsnittet från Ledarpodden:

Fler artiklar för dig