Parrelationen

Får man dejta flera på samma gång?

Att dejta på nätet innebär många fördelar, men kan också leda till att man blir sårad. Hanna Möllås hjälper oss reda ut vilka spelregler som gäller i sökandet efter en partner,

Ungefär var fjärde relation börjar i dag på nätet. Det här har på många sätt förändrat svenskarnas vanor och vi har börjat dejta mer. Det tycker parterapeut och sexolog Hanna Möllås är bra.

– Min uppfattning är att kristna har varit lite dåliga på att dejta. Man tar det lätt för allvarligt. Kanske möter man en person i kyrkan som man gillar, och genast börjar man funderar över om den personen skulle passa ihop med ens mamma.

Nätdejtandet har många fördelar.

– Många tycker att det är skönt att man kan sitta hemma i sin egen vrå och börja lära känna någon utan att det bara är utseendet eller kroppsspråket som avgör vem man bestämmer sig för att prata med.

Men vår expert Hanna Möllås har också mött människor som tycker att nätdetjandet leder till att man blir sårad.

– När man registrerar sig på en dejtingsida måste man vara beredd på att utsättas för bedömning. Det är en ganska tuff utsatthet. Att parera mellan att lära känna någon och att välja ut en särskild person kan för vissa ge upplevelsen av köttmarknad.

Det kan vara svårt att veta vilka moraliska regler som gäller när man sitter där med ett utbud av potentiella partners mitt framför näsan.

– Alla som går in på en dejtingsajt vet ju att man är där för att söka någon, så på ett sätt är reglerna tydliga. Men när man går vidare och börjar dejta tänker många olika. En dejt betyder olika saker för olika människor.

Plötsligt har du fler dejter på gång samtidigt. Att ha flera kontakter är nog en del av spelets regler när man dejtar på nätet, menar Hanna Möllås.

– Det är ju ingen som tror att man vill gifta sig med den bara för att man klickar på någon.

Men givetvis måste man visa dem man möter samma respekt som man gör mot människor man mött på andra sätt. Man ska också komma ihåg att det tar mycket energi att leta efter en livspartner och att försöka lära känna en massa olika personer. För vissa kan det därför vara bättre att träffa en i taget.

Man bör sluta ta kontakt med andra så fort man tror att man mött någon man vill inleda ett förhållande med. Det är Hanna Möllås tydlig med.

– När och hur man kan veta att en person är rätt är alltid svår, säger Hanna.

Hon menar att man kan likna dejtingsajternas roll vid den roll som föräldrar har i länder där man arrangerar giftermål för sina barn. Sajten kan hjälpa till att välja ut vilken person vi skulle passa med. I länder där föräldrarna arrangerar äktenskapen gifter man sig sedan på en gång, medan man i Sverige vill lära känna en person helt och hållet innan man bestämmer sig för att överhuvudtaget gå in i något. Ibland kanske vi ställer för höga krav på att veta allt om den andre, tror Hanna.

– Inställningen att man ska ha lärt känna en person till fullo innan man tar ett beslut om att slå sig samman med personen är en illusion. Vi kan leva med en människa ett helt liv och samtidigt lära känna nya saker.

Inför den första dejten är Hannas tips därför att inte tro att man måste få reda på allt om vem personen är. Det skapar en onödig stress. Det bästa tipset är att ta det lite lugnt och bara vara sig själv.

– Jag tror man måste slappna av och leka mer, utan att släppa på alla gränser.

Fler artiklar för dig