Utrikes

Klart: Argentina legaliserar abort

Argentinas senat godkänner det omdiskuterade förslaget om att legalisera abort. Utgången var oviss in i det sista, och huvudstaden Buenos Aires har kokat av demonstrationer inför avgörandet.

Latinamerika — Kvinnor i Argentina får i dag endast göra abort om de våldtagits eller om deras liv är i fara.

Den nya lagen, som röstades igenom i parlamentets underhus tidigare i december och nu har godkänts av senaten, kommer att ge dem möjlighet att fritt besluta om abort fram till den fjortonde graviditetsveckan.

För två år sedan föll ett likvärdigt förslag på målsnöret i senaten med röstsiffrorna 38 mot 31.

Läget inför onsdagens omröstning var oerhört jämnt: 33 senatorer hade uttryckt stöd för och 32 emot, enligt tidningen Claríns sammanställning.

Pressen var därför stor på de fem senatorer som inte velat meddela hur de skulle rösta.

Protester från kyrkan

Förslaget lades fram av landets mittenvänster-president Alberto Fernández, till högljudda protester från Katolska kyrkan och konservativa kristna grupper.

– Jag är katolik men jag måste utforma lagar för alla, säger Fernández enligt nyhetsbyrån AFP.

– Varje år tas 38 000 kvinnor in på sjukhus på grund av (illegala) aborter och sedan återupprättandet av demokratin (1983) har över 3 000 dött.

Totalt genomförs mellan 370 000 och 520 000 illegala aborter varje år i Argentina enligt regeringens uppskattningar.

Kvinnorättsaktivister har kämpat i åratal för en legalisering.

– Att anta en lag som legaliserar aborter i ett katolskt land som är så stort som Argentina kommer att ge energi till kampen för kvinnors rättigheter i Latinamerika, säger Jian Pappier vid människorättsorganisationen Human Rights Watch till Reuters.

Fler artiklar för dig