Utrikes

Avtal snart i hamn om “principer” för franska muslimer

Fransk sekularism är en grundbult även för muslimer, slår den muslimska paraplyorganisationen fast.

Efter en serie av terrorbrott och extremistiska hatbrott krävde president Macron att franska muslimer skulle underteckna ett avtal om “principer”. Nu finns ett förslag på hur dessa principer ska se ut.

Under helgen publicerades förslaget på den muslimska paraplyorganisationen CFCM:s hemsida. CFCM (Conseil francais du culte muselman) representerar en rad muslimska församlingar och organisationer i Frankrike. Nu ska förslaget skickas ut för godkännande av dessa organisationer.

Slår fast att jämlikhet gäller

CFCM slår i texten fast att fransk sekularism, “laïcité” gäller för muslimer som bor och verkar i Frankrike. Samtidigt betonar CFCM att man vänder sig emot “användandet av islam för att nå politiska mål”, men man är också kritisk mot att stater ska blanda sig i utövandet av religionen.

Vidare betonar CFCM att muslimer, liksom övriga fransmän, är och ska vara lika inför lagen. Män och kvinnor är jämlika, slår texten fast, och alla former av diskriminering eller hat mot andra medborgare ska bekämpas. En minoritet i det franska samhället står bakom den islamofobi som finns och kommer till uttryck i Frankrike, säger organisationen, och denna minoritets agerande ska inte förväxlas med samhället i stort och fransmän i allmänhet.

Imamer ska certifieras

CFCM skickar nu förslaget på avtal vidare, bland annat till det nationella rådet för imamer, CNI (Conseils National dess imams). President Macron önskar se ett avtal med just imamerna med sikte på att skapa en myndighet som ska certifiera imamer verksamma i Frankrike.

Macron har sagt att han vill “frigöra” islam från radikala inslag. Det var i november som Macron kom med förslaget om att skriva ett avtal med muslimska församlingar och organisationer, efter att flera blodiga attentat med extremistiska inslag hade begåtts. Bland annat mördades en kyrkovaktmästare och en lärare av våldsbejakande extremister i oktober förra året.

---

Fakta: Terrordådet i kyrkan chockade många

  • Tre personer dog vid attacken i oktober vid en kyrka i Nice. Tidigare under oktober knivskars läraren Samuel Paty när han undervisade om religionsfrihet. Året innan inträffade terrordådet i Nice där 87 personer dog, och 2015 dödades 130 personer i ett terrordåd i Paris.
  • President Macron har intensifierat kampen mot våldsbejakande extremism. CFCM har också kraftigt fördömt våldet och terrorn.
  • Frankrike har västvärldens största muslimska befolkning, främst på grund av migration från Nordafrika, Västafrika och Mellanöstern. Muslimer utgör 5,8 procent av Frankrikes befolkning, totalt 3,7 miljoner människor.

---

Fler artiklar för dig