Dagen förklarar

Gud

En gud är en övernaturlig varelse eller kraft med makt över tillvaron och människors liv som dyrkas av respektive religions anhängare.

Vissa religioner, exempelvis hinduismen, tillber många olika gudar medan andra, som judendom, kristen tro och islam, är monoteistiska och hävdar att det endast finns en gud som är allsmäktig och som råder över sin skapelse.

Treenig Gud

I kristendomen är Gud en men ändå treenig – Fadern, Sonen, det vill säga Jesus Kristus, och den heliga Anden. Gud symboliseras ibland av en triangel som omsluter ett allseende öga. Tanken på treenighet avvisas av muslimerna, som ser Jesus som en profet men inte som en del av gudomen.

Läs mer: Daniel Wendle tackar Gud trots smärtan

Läs mer: Partiledare ändrade svar om Gud

Läs mer: Medveten skillnad på Gud och gud

Fler artiklar för dig