06 maj 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Persson stärker greppet

Socialdemokraterna verkar stärka sin ställning. Senaste sifo-mätningen visar en ökning med ett par procentenheter. Rösterna hämtas också från borgerligheten: gapet mellan blocken växer.Men vem ska Göran Persson regera med om han vinner nästa val? Sifo-mätningen visar att det endast fattas några tiondelar för att s och v tillsammans får majoritet. Miljöpartiet kan få respass som samarbetsparti, kanske också som riksdagsparti.Men detta är knappast ett önskeläge för Persson. Representanter för vänstern kräver allt högljuddare plats i regeringen som villkor för samverkan. Men hur ska Persson kunna leda en regering med starkt motstridiga inställningar till exempel till EU och EMU. Med vänstern i regeringen går det ju inte att tillämpa hoppande majoriteter.En tänkbar samarbetspartner för ett något större socialdemokratiskt parti är kristdemokraterna. Tillsammans skulle de kunna få egen majoritet. Men Alf Svensson har i princip stängt alla dörrar, och är naturligtvis livrädd för att upprepa centerns misstag.Det borgerliga alternativet verkar i dagsläget tämligen chanslöst. Man ska inte utesluta att moderaterna till sist tröttnar på den eviga oppositionsrollen. En koalition mellan s och m skulle sannolikt löpa smidigare än mellan s och v. Större är inte de ideologiska skillnaderna.

Fler artiklar från Debatt