17 maj 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Alla ska ha det bra

Den tyske djurrättsaktivisten och filmaren Manfred Karreman har vistats 18 månader i Asien och filmat hur hundar och katter behandlas. Filmdokumentationen därifrån är så hemsk att TV4 fick klippa bort de värsta inslagen. Det brukar vara så med hans filmer.Vi är många som upprörs av hur djuren behandlas; de knivhuggs i ljumskarna, de stryps, de förvaras i iskalla hus och det händer att djur flås levande.Men vårt engagemang för dessa djur kritiseras av Jan Guillou. Samme Guillou som nöjesdödade en säl på Grönland och när filmen visades i svensk tv ville han att vi skulle njuta av Mozartmusik som han tyckte passade, medan han siktade på sälen. Det gäller att kombinera njutningarna.De flesta djurrättsaktivister är engagerade människor och ofta medlemmar i olika politiska partier. För oss är det en kamp för att alla ska ha det bra här på jorden, en kamp för både människor och djur. Det får inte och kan inte vara så att vi får hjälpa djur till ett bättre liv först när varenda människa har det bra, då kan vi ju aldrig göra någonting.För egen del ifrågasätter jag verkligen människans suveränitet över djuren.

Fler artiklar från Debatt