20 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Bidrag orsakar problem i stället för att lösa dem

Den 25:e varje månad bildas köer på apoteken. Många människor hämtar sina mediciner först när lönen har kommit. Reklam från pantbanker med budskapet att en oväntad utgift om 5 000 kronor kan betalas genom att pantsätta mormors gamla vigselring förekommer.Stora grupper i Sverige tvingas leva ”ur hand i mun” och har inga marginaler i sin ekonomi. Det är ingen överdrift att påstå att den svenska modellen proletariserat den svenska medelklassen.Det tragiska är att de med minst marginaler, som lider värst av detta, ofta tillhör försvararna av systemet. De ser bidragen de kan få som lösningen på problemet i stället för att inse att de i stor utsträckning är orsaken.Men det finns en annan möjlig verklighet. Där de får behålla en större del av sin inkomst själva och därmed har en verklig trygghet att falla tillbaka på i form av en sparad slant.Ett sådant samhälle borde föredras av alla. Utom möjligen för de politiker som vill kunna fortsätta att förföra med bidragslöften. Som vet att den som inte har några egna resurser är maktlös och lättare att styra över.
Fler artiklar från Debatt