08 maj 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Myter om självmordsbombare lönsamma för terrorns arkitekter

I massmedierna har under de senaste åren odlats en bild av den typiske självmordsbombaren. Det är givet att de som indoktrinerar, värvar, utrustar och sänder iväg dessa mänskliga bomber har ett intresse av att sprida en bild av martyren, den enskilda människan som till slut inte längre står ut med förtrycket utan spänner ett bombbälte kring midjan och går till storms mot sina oftast amerikanska eller israeliska förtryckare.Uppenbart är också hur framgångsrika man har varit, och hur lätt det har varit att få välmenta västerländska journalister och krönikörer att fungera som megafoner – stundom även i denna tidning.Den som skrapar på ytan till denna mytbildning finner en hel värld av indoktrinering och infrastruktur för terror.Professor Bernard Lewis har påmint om vad få minns: att huvudpunkten i Usama bin Ladins utropande av Jihad mot amerikaner och judar gällde deras ”förtrampande av heligt muslimskt land”, och att detta i första hand syftade på Saudiarabien, islams vagga, där amerikanska trupper funnits sedan 1991 och befrielsen av Kuwait.I detta ”förtrampande” ingår givetvis också staten Israel, som genom sin existens på tidigare muslimsk mark enligt den radikala islamismen utgör en styggelse som måste avlägsnas.I bin Ladins krigsförklaring uppmanades rättrogna muslimer över hela världen att döda judar och amerikaner, en uppmaning som ekades även från palestinska predikstolar, och det var från 1998 som glorifieringen av självmordsbombare intensifierades i palestinska skolor och massmedier. Bin Ladins hot förverkligades på ett fruktansvärt sätt 11 septenber 2001 i USA.Raphael Israeli, professor i islams historia vid Hebreiska universitetet i Jerusalem, har kartlagt detta fenomen i boken ”Islamikaze – manifestations of Islamic martyrology”. Varje bomb, varje attack mot USA eller Israel utgör ett slag mot ”förtrampandet” av muslimskt land. Därför följdes också dådet i New York av för oss obegripliga glädjeyttringar i arabvärlden, på samma sätt som efter särskilt ”framgångsrika” bombdåd i Israel. Det handlar i grunden inte om Gaza och Västbanken, utan om förekomsten av en judisk stat på tidigare muslimsk mark.En bombning är ingen spontan handling; det krävs en hel infrastruktur av terror: organisatörer som värvar, utrustar, visar på lämpliga mål och sänder iväg. Formliga bombfabriker finns, ibland mitt i flyktingläger administrerade av FN, som var fallet i Jenin.Unga människor, även kvinnor och barn, värvas att bli mänskliga bomber med löftet att inte bara komma direkt till paradiset – och i männens fall där få njuta av 72 jungfrur – utan de bereder även plats åt sina anhöriga genom sin handling: en indoktrinering som börjar redan i skolan.Därför besöker grannar och vänner föräldrar till bombare inte främst för att beklaga sorgen, utan för att gratulera. (Dock aktar sig organisatörerna noga för att själva bli mänskliga bomber eller sända sina egna barn.)Det är viktigt att understryka att inte alla muslimer står bakom detta; liksom inte alla tyskar var nazister. Bilden av den ensamme martyren, driven till dådet av omänskligt förtryck är alltså i grunden falsk, men så länge västvärlden inte gör upp med den kommer självmordsbombande att vara en lönsam affär för terrorns arkitekter.
Fler artiklar från Debatt