17 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Kristna är inte immuna mot statusfixering

nFör ett par månader sedan blev vi återigen vittnen till den fruktansvärda kraften hos en skapelse som ropar ”i födslovåndor”, denna gång genom tsunamin i Sydostasien. Men vi har också sett en våg av empati och praktisk solidaritet mobiliseras för katastrofens offer. Bara i Sverige har privatpersoner och företag skänkt över en miljard för att lindra nöden..Som så ofta har kristna organisationer stått i främsta ledet för att bistå de utsatta, och många trogna givare i församlingarna har säkert lättat lite extra på plånboken. Vi är bra på att stötta vid stora katastrofer.Tyvärr återstår mycket arbete när det gäller att ta hand om offren för de orättvisor som pågår varje dag, och som vi sällan ser på tv-nyheterna. Varje dag dör 40 000 barn av undernäring och sjukdomar som kunde ha undvikits med vaccin. Vi skulle önska att kyrkan i Sverige väcks till att tänka på orättvisor i ett större sammanhang och vi tänker göra vad vi kan för att agera väckarklocka.Vi som skriver den här artikeln har valt att kanalisera vårt engagemang genom det politiskt obundna och ekumeniska Rättvisenätverket Speak. I startfasen har nätverket samarbetat med Evangeliska Frikyrkans Ungdomsprogram, men har också haft samröre med Diakonia, olika Världsbutiker med flera. Vi tror att de frågor vi arbetar med förenar alla kristna.nSpeak tror att det är möjligt att förena en radikal bekännelse av Jesus som personlig herre och frälsare med en strävan att uttrycka Guds vilja i frågor som ekonomisk rättvisa, fred, jämlikhet och jämställdhet, och miljö. Faktum är att vi tycker att det är svårt att låta bli.Kristna i Sverige är bra på att skänka pengar, men inte lika bra på att se hur våra handlingar och konsumtionsmönster påverkar andra människor. Kristna i väst är tyvärr inte immuna mot den epidemi av jag-sjuka och statusfixering som härjar i världen.Men kan vi egentligen acceptera att vi köper märkeskläder som tillverkas av människor som knappt kan leva på sina löner? Eller köpa kaffe som plockats av människor som blir sjuka av bekämpningsmedlen?nVi vet att det inte finns några enkla lösningar på det här. Vi jobbar inte för att alla kristna ska bli asketer. Men vi kan faktiskt påverka världen till det bättre. En enkel början är att köpa rättvisemärkt och kravmärkt kaffe, eller att ha en temakväll i sin församling om hur vi kan förändra livsstilen för att ge andra människor mer makt över sina liv.Tillsammans kan vi göra något för att befria de förtryckta och lossa orättfärdiga bojor.

Fler artiklar från Debatt

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar