06 mars 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Askan gav oss något att tänka på


Att en liten vulkan skulle sätta ett tillfälligt stopp för flyget var det nog få som ens kunnat drömma om. Och även om det akuta hotet ebbar ut, så finns det ändå där. Förr eller senare kommer något liknande att hända igen.

Frågan är om vi har förstått vad fungerande flyg betyder, inte minst för handeln. Antalet flyg till och från europeiska flygplatser uppges vara 28 000 per dygn. Och det är något visst att sticka iväg för en helg i New York eller en vecka i Thailand.

Så händer detta med flyget. Jag tror att för många har det blivit en chock att inse hur skör grunden för vårt samhälle är. Märk att askan inte har kostat någon livet. Man kan se det som att Gud i sin barmhärtighet låter något hända som ställer frågorna på sin spets utan att någon råkar illa ut.

Vi har trott att det högteknologiska it-samhället skulle garantera en ständigt växande välfärd. Det räckte med inställda flygningar den här gången för att allt inte skulle vara så självklart längre. Hur beredda är vi för vad som kan bli nästa händelse? Den chock vi fått borde vi vara tacksamma för.

Fler artiklar från Debatt