21 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Smaklös reklam för kommande program av TV11


Jag tänker nu ta steget ut ur min svenska bekvämlighet och utnyttja min medborgliga rättighet, nämligen att tycka till. När jag för en kort tid sedan gick till affären passerade jag två stora reklamskyltar. Ofrivilligt fick jag se fem vuxna nakna människor ligga i samma säng tätt inlindade. Det var TV11 som satt sin reklamkampanj för årets "Big Brother" i verket.

Personligen reagerade jag mycket starkt. Jag anser att det är omoraliskt och tanklöst av TV11 att publicera en sådan bild. En allmän plats är inte rätt forum. Detta menar jag främst med tanke på barnen som tvingas se dessa bilder. Barn tillhör barns värld, de ska inte behöva exponeras för det som hör till vuxenvärlden.


För att vara lite personlig vill jag nu fråga dig som läsare hur mycket du visste om sex när du var elva år? Och till dig som har barn vill jag ställa frågan, skulle du vilja att dina barn såg bilder som anspelar på sex?

Det är allmänt känt att sexdebuten trillat allt längre ner i åldrarna. Detta är också något som man märker när man tittar på UR:s webbplats om sex och efter en snabb överblick i "frågelådan" ser man att det inte är allt för ovanligt att barn som är så unga som elva ställer frågor, och inte bara oskyldiga nyfikna frågor, utan sådana frågor som också vi vuxna kan fundera en stund på.

Med tanke på att barn exponeras för sex så öppet i samhället i dag, som till exempel den bild TV11 publicerat, är det inte så konstigt att barn har ett så kallat "sexliv". Men jag kan nog lugnt säga att du kan fråga vilken psykolog som helst och du kommer få svaret att det är osunt och skadligt att barn i ung ålder lever ut några sexuella lustar, de borde inte ens ha väckts i första hand.


För att komma åt detta problem tror jag att företag, organisationer och medier behöver ta sitt ansvar och med försiktighet välja vad de ska publicera på allmän plats. Detta för att skydda våra barn, som faktiskt trots att det klingar klyschigt, är framtidens Sverige.

Fler artiklar från Debatt