14 maj 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Tur att vi sa nej till euron


EU:s främsta varumärke, den gemensamma valutan euro, synes alltmera bli en kvarnsten runt halsen på medlemsländerna. De fattiga länderna tvingas till drakoniska sparpaket, och de rika nödgas utbetala socialbidrag till allt fler länder som misskött sin ekonomi. Undras om inte till exempel tyskarna bittert saknar sin urstarka D-mark.

En gemensam valuta förutsätter väl ett Europas förenta stater? Men att sälja den affärsidén till EU-medborgarna torde vara oöverstigligt. Till det krävs det förmodligen en Hitler - och en sådan potentat är lyckligtvis inte i sikte.

Jag erinrar mig folkomröstningen här i Sverige om denna EU-valuta. Hur diverse makteliter, politiker i synnerhet, med alla medel, inklusive skrämselpropaganda, försökt förmå väljarna att säga ja till euron. Och nu? Ja, nu iakttar de en klädsam, närmast generad tystnad. De är förmodligen innerligt tacksamma att det svenska folket röstade "fel" och sa nej till euron.

Men ni som inbillar er att de politiker ni röstat fram vet bäst, besitter vett och förstånd utöver det vanliga - glöm det. Hys inga dylika fördomar.

Fler artiklar från Debatt