20 juni 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Delat Jerusalem leder till kaos i regionen

”Bojkotta Israel tills man avslutat ockupationen och dragit hem sina bosättare och militärer! Res inte till Israel! Köp inte israeliskt!”, uppmanar Gunnar Olofsson i Dagen den 7 maj. Hans utgångspunkt är extrema judiska bosättare som ockuperat ett kristet kloster. En sådan handling kan inte rättfärdigas. Men det kan heller inte vara orsak till total bojkott. När Israel hotas att bli utplånat av sina grannländer kan man väl inte ropa på total bojkott och isolering.

”Bojkotta Israel tills man avslutat ockupationen och dragit hem sina bosättare och militärer! Res inte till Israel! Köp inte israeliskt!”, uppmanar Gunnar Olofsson i Dagen den 7 maj. Hans utgångspunkt är extrema judiska bosättare som ockuperat ett kristet kloster. En sådan handling kan inte rättfärdigas. Men det kan heller inte vara orsak till total bojkott. När Israel hotas att bli utplånat av sina grannländer kan man väl inte ropa på total bojkott och isolering.

Olofsson menar att bosättarna vill ha en etnisk rensning i de palestinska områdena. Det gäller säkert vissa, men det är inte Israels officiella politik. För en tid sedan släppte islamistiska aktivister i Syrien en video där fyra Jabhat al-Nusra-kämpar meddelar att de kommer att lägga vantarna på Assads biologiska och kemiska vapen.

Israel har skäl att driva en stark försvarspolitik!

Olofsson påstår också att Jerusalem, som centrum för tre världsreligioner, är hotat. Det är tvärt om så att Jerusalem hotas som judarnas självklara huvudstad i den enda demokratin i Mellanöstern. Om Jerusalem delas, som världssamfundet vill, skulle det leda till kaos i hela regionen.

Fredsprocessen har kört fast och hur man än vrider och vänder på dessa frågor för att finna en acceptabel lösning kommer ingen part att bli helt tillfredsställd. Varför det? Därför att det ytterst handlar om Guds land, hans stad och hans folk. Det betyder inte att vi ska sluta be för det judiska och arabiska folket eller sluta stödja dessa nationer. De är alla våra medmänniskor och några är och kan bli vår nästa.

Claes-Göran Bergstrand,
Hässelby

Fler artiklar från Debatt

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar