Debatt

Forssmed vore den naturlige KD-ledaren

Jakob Forssmed är en genuin politiker och borde efterträda Göran Hägglund. Det skriver Erik-Olof Backlund i debatten om ny partiledare för Kristdemokraterna.

Av de kristdemokrater som sagt sig villiga att axla Görans Hägglunds mantel finns en kandidat i särklass: Jakob Forssmed, en person som dessvärre inte stått fram i publiciteten på ett sätt han förtjänar. Men den som följde budgetdebatten i riksdagen kan knappast ha undgått att imponeras över Jakob Forssmeds lysande inlägg och skarpa dialog med finansministern. Det är nu mycket glädjande att han ställer sig till förfogande som partiordförande.

Jakob Forssmed – bland annat driftig ordförande för KDU för 10 år sen, med internationalism och rättvisefrågor som viktiga politiska mål – gjorde enastående och framgångsrika insatser som samordnare i alliansregeringen. Han kan även med skäl tolkas som en av ingenjörerna bakom den så kallade decemberöverenskommelsen, en blocköverskridande kompromiss som räddade oss från nyval.

Jakob Forssmed är en ’genuin’ politiker. Speciellt viktigt är att hans strävanden finns i mitten av den kristdemokratiska idéfåran. I talarstolen är han både auktoritativ och fängslande. I den DN-artikel den 17/2 då han gav offentlighet åt sin kandidatur lyfte han fram sin oro över den tilltagande värderingskrisen i vårt land. Hans poäng var att vi svenskar inte lider brist på paragrafer och byråkrati, men brister i ansvarstagande och medkänsla.

Jakob Forssmed borde vara den givne ledaren för Kristdemokraterna.

Erik-Olof Backlund, professor och KD-veteran

Fler artiklar för dig