Debatt

Pappan viktig – eller onödig?

Genom insemination och provrörsbefruktning har tusentals barn kommit till världen redan. Men möjligheten att bli gravid den vägen har fram tills nu bara getts gifta par, registrerade partner och sambor. Regeringen vill ge ensamstående kvinnor samma möjligheter som par har i dag. Det vill inte KD och har i den inställningen starkt stöd hos Barnombudsmannen. BO anser att förslaget står i stark kontrast till barnperspektivet och därmed barnkonventionen, som Sverige förbundit sig att följa.

Visst är det närmast straffspark när ministrar som tvångslagstiftar när det gäller pappornas ledighet samtidigt slåss för övertygelsen att det går lika bra för barnet utan pappa? Lite märkligt blev det när barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér skulle förklara den inkonsekvensen i debatt med KD:s sakkunniga Emma Henriksson i Aktuellt 21/5. Det är alltså lika viktigt att pappa finns hemma hos barnet som det är onödigt att det finns en pappa. Jag må tänka fel, men vänsterretoriken framstår ofta som alldeles outgrundlig.

Alldeles uppenbart är RFSU med olika underavdelningar en större auktoritet för rege­ringen än Barnombudsmannen och Barnkonventionen. Åsa Regnér var generalsekreterare i RFSU under en följd av år innan hon blev minister.

Hans G Eriksson, Uppsala

Fler artiklar för dig