Debatt

Låt inte utrikesministern lura er om oss i Israel

Jag frågar dig: om en person beväpnad med en kniv rusade mot dig för att mörda dig, vad skulle du vilja att dina säkerhetsstyrkor gjorde?

Till det svenska folket, jag sänder er hälsningar från Israel. Under de senaste veckorna har er utrikesminister Margot Wallström gjort några uttalanden som är våldsamma attacker mot vårt land och dess medborgare. Jag är säker på att hon inte representerar vad majoriteten av svenskarna tänker, men för att vara säker vill jag svara offentligt på en av hennes anklagelser.

Utrikesminister Wallström hävdar att Israel driver en kampanj av ”utomrättsligt” dödande av palestinier, som attackerar israeliska medborgare. Enligt henne dödar våra soldater och medborgare palestinier på ett olagligt sätt.

Tillåt mig att beskriva situationen för att göra den litet klarare. Under de senaste månaderna har det förekommit hundratals attacker mot israeliska medborgare av palestinier. De har kommit i form av knivattacker, fordonsattacker, stenar har kastas på fordon i rörelse och genom andra metoder.

Tyvärr har många medborgare mördats till följd av dessa attacker, inklusive en sexbarns-mor som mördades framför sina barn i sitt hem för bara några dagar sedan. Dessutom har en man och hans son mördats framför sin familj, och en ung mamma och pappa har skjutits till döds i sin bil framför sina fyra barn.

En trädgårdsmästare i Hebron knivskars till döds, och en äldre man kördes medvetet över av en bil.

I vart och ett av dessa fall var motivationen hos dessa mördare en förhoppning om att mordet på en jude skulle leda till en stat för det palestinska folket.

I stället är situationen, som en följd av ökat vaksamhet, att de som försöker sticka ner eller köra över en israel skjuts antingen av polisen eller av civila medborgare. Detta sker i självförsvar. Om det togs tid att bedöma situationen, ta dem till en domstol eller ringa en advokat för ett rättsligt beslut, skulle fler och fler judars blod spillas. Detta är inte utomrättsliga handlingar utan ÄR lagligt, och det skyddar medborgarna i staten Israel.

Goda svenskar, låt er inte luras av de vilseledda och skadliga ord som utrikesministern uttalat! Jag frågar dig: om en person beväpnad med en kniv rusade mot dig för att mörda­ dig, vad skulle du vilja att dina säkerhetsstyrkor gjorde? Om personen sköts ihjäl innan­ han kunde döda dig, skulle det kallas "utomrättsligt" dödande, eller skulle du sucka av lättnad och vara glad över vad polisen gjort? Låt inte det judiska folkets blod ses som billigt i det svenska folkets ögon.

Jag protesterar offentligt över Wallströms ord, och jag hoppas att ni kommer att ansluta er till mig och också göra det.

Rabbi Zev M Shandalov,

Maale Adumim

Fler artiklar för dig