Debatt

Ebba Busch Thor: Jag kommer att fortsätta – för familjernas skull

Under hela det här året har jag i både små och stora sammanhang pressat regeringen att tänka om i flyktingfrågan. Det skriver Ebba Busch Thor i replik till Marianne Andreas.

Kära Marianne Andreas,

Jag är glad över att vi är partikamrater och att du både som enskild människa och i dina yrkesroller på olika sätt arbetar för de grundläggande värderingar som vi tror är rätt för våra medmänniskor och vårt samhälle.

Läs Marianne Andreas debattartikel: Se barnen, Ebba Busch Thor

När jag ser tillbaka på detta år så är ett av de finaste minnena den festmiddag min och min mans familjer höll för en syrisk familj vi lärt känna under året. Pappan i familjen lyckades fly hit för några år sedan. Mamman och barnen lyckades en tid därefter att ta sig till Libanon. I vintras fick mannen äntligen hålla om sin fru och sina barn igen. Alla utom ett. Den äldsta dottern satt ensam fast i Libanon. Månaderna gick och allt såg mörkt ut. Den här varma sommarkvällen i juli kunde vi sitta ute och dela en festmåltid och glädjas åt att med oss vid bordet satt även den äldsta dottern som bara veckan innan äntligen fått lov att återförenas med sin familj.

Under hela det här året har jag i både små och stora sammanhang pressat regeringen att tänka om i flyktingfrågan. En familj är en familj. Det är ett band som inte upplöses av att man befinner sig på flykt. Alla mödrar jag träffat under året, från mamman i Amman i Jordanien som jag satt med i januari till den afghanska mamman i migrationsverkets ankomsthall i Luleå vars tårar jag fick dela  i höstas – alla delar vi som mammor samma sak – barnens trygghet och framtid är vårt allt.

Vi röstade emot förslaget att hålla familjer isär. Jag kommer fortsätta göra allt jag kan för att lagen ändras.

Det är också viktigt att värna asylrätten. Det innebär både att den som har skyddsskäl och behov av hjälp måste kunna få det men också att den som bedöms sakna skyddsskäl inte får stanna utan ska lämna. Vi ska ha ett ordnat och rättssäkert mottagande i Sverige. Det behövs för att vi även framöver ska kunna hjälpa människor i nöd.  Det innebär att det inte kan råda fri amnesti utan asylrätten måste värnas och följas.

Under 2016 blev Sverige invalt i FNs säkerhetsråd. Än så länge har den platsen inte använts för att stoppa det pågående folkmordet på kristna och andra minoriteter i området. Det gör 2016 till ett mörkt år där familjer hålls instängda i brinnande strider i Aleppo. Min önskan för denna jul är att fler människor ger julklappar i form av tid och omtanke om någon annan, att regeringen tänker om kring familjeåterförening och att Sverige erkänner folkmordet och bidrar till att stoppa kriget i Syrien.

Ebba Busch Thor, partiledare Kristdemokraterna

Läs Marianne Andreas debattartikel: Se barnen, Ebba Busch Thor

Fler artiklar för dig