Debatt

Malin Lindell: Hellre adopterad än aborterad

Känner du till din egen historia hur det kommer sig att du finns i dag?

Jag adopterades till Sverige på 1980-talet. Vad fint, kanske du tänker, vad bra att du fick ett bättre liv än vad du kunde ha fått. Ja visst, det är fantastiskt! Jag har två underbara föräldrar som jag älskar! Men jag undrar hur många adopterade barn som egentligen skulle leva i dag om fri abort erbjudits de biologiska mödrarna på samma sätt som det görs i Sverige i dag.

När jag var ett litet barn och funderade över varför mina biologiska föräldrar valde att lämna bort mig fick jag bilden av ett ungt fattigt par i någon liten by som kanske inte hade råd att mätta en mun till. Eller en ung kvinna med trasiga relationer som lämnades ensam av sin älskade. Det tycker jag är en bra förklaring att ge när ett barn undrar över sitt ursprung.

Men i dag som vuxen ställer jag andra frågor.

Skulle jag alls levt i dag om min biologiska mor blivit erbjuden fri abort? För jag passade kanske inte in i hennes liv eller ekonomi just då? Eller kan det vara så att jag blev till på grund av mindre trevliga omständigheter som vi inte gärna vill tala om eller ens tänka på. Nej, jag tror inte jag skulle leva då. Jag tror verkligen inte jag skulle leva då!

Jag träffade för några år sedan en ung kvinna som skulle utbilda sig inom svensk sjukvård. Innan hon började studera var hennes åsikt att abort inte är rätt. Under utbildningens gång ändrades den uppfattningen till att: jo, under vissa omständigheter är det rätt.

Även den som är kritisk till abort använder ofta speciella omständigheter, som till exempel våldtäkt och incest, för att övertyga sig själv och andra att abort är rätt – eller till och med ett måste.

Men hur kan jag veta att jag själv inte blev till under sådana ”omständigheter” och kvalar in bland dessa ”godtagbara” skäl för att aborteras bort?

Känner du till din egen historia hur det kommer sig att du finns i dag? Skulle din mamma behållit dig om abort förr var lika tillgängligt och "självklart" som det framställs i dag? Kan du ställa dig objektiv till dina egna åsikter och sanningar en stund? Vågar du fundera över var dina åsikter egentligen kommer ifrån? Vilka åsikter är sanna och varför? Och vilka åsikter kommer från åratal av hjärntvätt och manipulering?

Även om jag själv kanske finns till på grund av sådana ”omständigheter” (det kan jag aldrig få veta) är jag glad att min biologiska mor födde mig och att jag lever i dag. Varför adopterar vi inte fler barn inom vårt eget land, Sverige? Hellre adopterad än aborterad!

Malin Lindell

Fler artiklar för dig