Debatt

Vuxna måste våga tala om sex med de unga

Det räcker långt med att du delar med dig av den kunskap, den livserfarenhet och de värderingar du har.

Nu äntligen har vi vaknat upp och blivit medvetna om alla problem som porren skapar. Det har kommit böcker i ämnet. Man pratar om porr på kristna ungdomskonferenser men av någon anledning inte på konferenser för vuxna. Som om porr bara var ett ungdomsproblem. Det skrivs debattartiklar både i profan och i kristen press. Nyligen tog också Frida Park upp ämnet i en ledare här i denna tidning (8 augusti).

Det är bra att vi ger strategier som hjälper både ungdomar och vuxna, både män och kvinnor att kunna säga nej till porren och inte fastna i ett missbruk. Det är bra att vi försöker få stopp på alla sexuella övergrepp. Att det förekommer även i kyrkan är det som hänt i Willow Creek ytterligare ett bevis på.

Vi behöver vidga diskussionen så att den inte bara handlar om missbruk av sex. Vi måste också ge en sund undervisning om kärlek, sex och samlevnad både hemma och i kyrkan. Vi blundar för den verklighet våra ungdomar lever i och undviker ofta ämnet. Bara 20 procent säger att mamma pratat med dem om sex och endast 10 procent att pappa har gjort det.

Läs mer: Frida Park: Vi behöver prata om nätporren

I kyrkan överlåter vi det ofta till unga och oerfarna ledare. När man i en församling i Svenska kyrkan skulle prata med konfirmanderna om sex lämnade de vuxna ledarna lokalen. Endast hjälpledarna som bara var ett par år äldre skulle ge vägledning. Det är som att låta en blind leda en blind.

I många församlingar undviker vi ämnet. Vi vet inte vad man ska säga av rädsla för att komma med pekpinnar, moralisera, väcka skuld och skam och inte vara politiskt korrekt. De stora kristna förlagen har inte heller gett ut böcker i ämnet som vänder sig till ungdomar.

I skolan får våra tonåringar trä kondomer på gurkor, veta hur sperma smakar, se en film som visar 20 olika sätt att ha sex och ifrågasätta våra vanliga samlevnadsnormer. Men de betydligt viktigare frågor som många ställer sig får de inte svar på. Hur blir jag attraktiv och får en bra självkänsla? Hur hittar jag den rätte? Ha sex – men med vem, när och hur? Gifta sig – går det inte lika bra att vara sambo? Hur får man ett förhållande att hålla?

Läs mer: Ulrica Stigberg: Porren är vanligaste drogen i kyrkan

Du behöver inte vara psykolog, samlevnadsexpert eller pastor. Det räcker långt med att du som förälder eller ledare delar med dig av den kunskap, den livserfarenhet och de värderingar du har. Det finns inget som ungdomar tänker och funderar så mycket på men pratar så lite med oss vuxna om som just detta med kärlek, sex och relationer. Därför måste du ta initiativet.

Alf B Svensson, leg pyskolog

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig