Debatt

Israel borde hyllas i stället för hatas, Mellergård!

Sluta anklaga Israel för att landet försvarar sig och blivit otroligt bra på just detta, skriver Christina Toledano Åsbrink.

Israel är inte, och blir inte, mer likt sina fiender, så som Pekka Mellergård skriver den 15 oktober. Om Israels fiender erbjöd fred, skulle det omedelbart bli fred. Men när Israels fiender erbjuder raketer, attacker mot judar, löneersättning för att döda judar, antisemitism i politik och i skolväsendet blir det inte fred. Det blir säkerhetsbarriärer, vägspärrar med kontroller, precisionsattacker, begränsningar vad gäller palestiniers arbetstillstånd i Israel, begränsningar vad gäller sjukhusbesök för palestinier i Israel och restriktioner inom många andra områden.

Har Israel blivit bra på allt detta? Naturligtvis – man har övat sig sedan statens bildande 1948. Sluta anklaga Israel för att landet försvarar sig, och sedan blivit otroligt bra på just det – att försvara sig. Hylla i stället landets förmåga att behålla sin medmänsklighet och demokrati under extrema förhållanden, mot fiender som är både omänskliga och odemokratiska.

Läs mer: Pekka Mellergård: Segla till Gaza i stället, Elida!

Vad gäller den nya nationalstatslagen har Pekka Mellergård inte förstått dess innebörd. Den fastslår det som redan står i Israels självständighetsdeklaration, att landet är en judisk stat. Det innebär inte att de muslimer, kristna, druzer, samt alla andra minoriteter (mer än 20 procent av befolkningen) inte har några rättigheter, bara att de bor i en judisk stat. De har precis samma rättigheter som alla israeler, både innan och efter den nya lagen. Israeler är ett självkritiskt folk, så naturligtvis har den nya lagen även kritiserats här i Israel – en möjlighet som finns här då landet är oerhört demokratiskt, så demokratiskt att de som önskar landets förintelse till och med får sitta i Knesset (Israels lagstiftande församling) eftersom de blivit demokratiskt valda av sin väljare.

Israels precisionsbombningar är baserade på effektiv underrättelsetjänst, mot mål där terrororganisationer har sin verksamhet. Det handlar ofta om vapenlager eller vapenfabriker, som helst ligger i, eller i närheten av, en skola, ett sjukhus, eller ett kulturcenter. Det otroliga med denna precisionsbombning är att inte fler blev skadade.

Pekka Mellergård undviker att skriva varför denna bombning över huvud taget skedde, så det gör jag i stället. Sedan mars 2018 har Hamas organiserat bränder i Israel, förstörelse av säkerhetsbarriären mot Gaza, skjutit raketer, skickat in ballonger med leksaker som gömmer explosivt material till Israeliska barn, varje dag. Israel är runt Gaza helt sönderbränt, med döda djur och luftföroreningar för alla i dess närhet. Befolkningen lider av posttraumatiskt stressyndrom på grund av alla larm detta utlöser, dag som natt. Detta har pågått i åtta intensiva månader. Det pågår fortfarande. Varje dag. Och Mellergård talar om kanelbullar.

Läs mer: Arne Lapidus: Därför hyllar Israel Elidas ankomst

När man landar i Israel går man igenom israelisk gränskontroll, och om det anses krävas en längre utfrågning görs det på plats. Om Israel dessutom anser att personen ifråga inte har ärliga, eller rent av fientliga motiv för att besöka Israel händer det att samma personer inte får inresetillstånd. En legitim handling som vare oberoende stat har rätt att genomföra.

Att USA upphör med biståndet till UNRWA är inte konstigare än att de tycker att FN-organet missbrukat sitt mandat. Fler länder borde göra som USA, kräva UNRWAs nedmontering, för att i stället inkorporeras in i flyktingorganet UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees), som tar hand om alla andra flyktingar i världen.

Självklart blev det mycket israelisk mediebevakning när den svenska segelbåten Elida anlände. Sverige är det enda demokratiska land i världen vars utrikesminister officiellt är "persona non grata" i Israel, alltså icke önskvärd. Inget annat demokratiskt land har en liknande relation med Israel. Och så kommer det ett skepp lastat med Israelälskande från Sverige – självklart blir det stor uppmärksamhet.

Det handlar inte om omedvetna propagandapjäser, utan om människor som vågar visa vad de tycker på ett tydligt sätt. Att stödja Israel är ett medvetet val en del människor gör, utan att för den skull bli utnyttjade av andra krafter. Att inte dela Pekka Mellergårds åsikt i frågan betyder inte att man är omedveten om sin egen, eller utnyttjad av andra.

Läs mer: Här seglar missionsbåten Elida in i Israel

Slutligen, Gaza har redan skolböcker från UNRWA, fulla av antisemitism, hat och glorifiering av martyrskap, till stor del finansierade av Sverige. Kanelbullar finns att hitta på det Svenska Konsulatet i Jerusalem, som har nära samarbete med den Palestinska Myndigheten. Blöjor skickar Israel redan in till Gaza, då över 400 lastbilar med olika typer av förnödenheter åker in till Gaza från Israel varje dag. Och Jesus, vad skulle han göra? Ja, troligtvis skulle han stå på sig. Han skulle nog motsätta sig att få sin egen åsikt nedvärderad till en propagandapjäs. Dessutom skulle han med största sannolikhet inte stryka medhårs i den mycket trånga åsiktskorridoren som heter Sverige 2018!

Christina Toledano Åsbrink, Vänskapsförbundet Sverige-Israel.

Fler artiklar för dig