Debatt

Typiskt att svensk tv gör narr av Jesus

I ett i grunden kristet land är det återigen den kristna tron man raljerar med.

I en tid då världen behöver mer ljus än någonsin. I en tid då världen mer än någonting behöver Jesus från Nasaret som föddes i en krubba. En värld som behöver lyftas i kärlek av julevangeliet, skriver Daniel Webb.

TV4 säger sig gå i bräschen för mångfald. Talar allt som oftast om att visa respekt för varandras kulturer. Och det är precis som det ska vara. I Sverige som är ett välutvecklat land ska vi visa var skåpet ska stå. Vi ska stå upp för allas lika värde, på alla plan och i alla former.

Det är svårt att inte låta konservativ när jag nu fortsätter att skriva den här texten men när kanalen på bästa sändningstid, under en julsändning gör narr av det julen faktiskt handlar om måste man få sätta ner foten.

Att med namnkunniga skådespelare som själva ständigt och jämt pratar om respekt för kulturer och oliktänkande använda denna julens plattform där man borde visa just kärlek och respekt hånar Jesus, Josef och Maria är så fel på så många plan.

Läs mer: Tittarstorm efter Bingolottos sketch om Jesu födelse

För dem som missat det är det Jesus födelse vi firar och varken tomtar eller troll. En person som många väntade på och trodde skulle rida in på en vit häst föddes i stället i en krubba för ingen ville ta emot de havande. De bultade och knackade på så många dörrar, så många härbärgen men ingen kunde tro eller förstå att det var världens räddare de sa nej till.

En individ, lika mycket människa som Gud, som kom till jorden för att rädda den. Jesus från Nasaret som trettiotre år senare skulle dö på ett kors för att vi skulle bli fria från våra synder. Evangeliet som ger jorden kärlek, värme och liv i överflöd. En berättelse att hylla, inte att göra om och förvränga.

Läs mer: Många anmäler sketch i TV4 om Jesu födelse

Jag behöver nog inte ens skriva det, men nämner ändå att om liknade hån gjorts mot någon annan tro, kultur eller religion då hade medier gått i taket. Skådespelare, kultur­profiler och journalister hade stått i kö för att fördöma till­taget och det hade anmälts, men i ett i grunden kristet land är det återigen den kristna tron man raljerar med.

I en tid då världen behöver mer ljus än någonsin. I en tid då världen mer än någonting behöver Jesus från Nasaret som föddes i en krubba. En värld som behöver lyftas i kärlek av julevangeliet. Där behöver vi inte förlöjliga Jesus eller den kristna tron utan i stället gå ut på gator och torg och lyfta budskapet om räddaren. För nu består tro, hopp och kärlek och störst av dem är kärleken.

Daniel Webb, författare

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig