17 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Fel om bevakningen av nya kyrkorgeln i Malmö

Som musikkritiker deltog jag i Sydsvenskans ambitiösa bevakning av orgelprojektet.

Saknar "kultureliten" kunskap om vad som händer under kyrkovalven? I en krönika i Dagen mer än antyder Alf Svensson att så är fallet. Måhända har han bättre översikt än jag över den svåravgränsade gruppen "kulturelit", men låt mig ändå säga något om vad han skriver.

Den 26 april till den 5 maj var det orgelfest i S:t Petri kyrka i Malmö. Man firade att ett unikt instrument kommit till världen: en ”hyperorgel” där gammal och ny teknik förenas för att möjliggöra nya klanger. En av många festivalbesökare var Alf Svensson, och i sin krönika beskriver han fint känslan av att nästan kroppsligen lyftas av musiken.

Ja, Alf Svensson hyllar den nya orgeln, men han är också upprörd över att varken Sydsvenskan eller etermedierna var på plats. Hans tolkning av denna "häpnadsväckande" försummelse är entydig, om än formulerad som en rad retoriska frågor:

”Kanske har man inte insett vad som nu, kulturellt sett, bör vara Malmös stolthet? För det kan väl inte vara så att kultureliten är så igenkorkad av den idogt omnämnda sekulariseringen att man lever i okunnighet om vad som händer under kyrkovalv. Och inte vågar eller vill ta sig in i vårt lands finaste byggnader, våra kyrkor.”

Detta vet jag något om, helt enkelt eftersom jag som musikkritiker deltog i Sydsvenskans ambitiösa bevakning av orgelprojektet, från byggnation till festival. Min recension av konserten som Alf Svensson var på fyllde en helsida i tidningen, och mot slutet av festivalen skrev jag en reflekterande krönika. Etermedia då? Jodå, SVT rapporterade från festivalen och Sveriges Radio spelade in flera konserter.

I sin senaste krönika i Dagen (10 maj) skriver Alf Svensson om EU-valet. Här framhåller han klokt att politiker måste vara rädda om orden så att inte glidningar i språkbruk och förtäckta smutskastningar drar igång aggressiva och hetsande stämningar. Så sant. Och just detta borde gälla också för Alf Svensson själv, i en tid när det finns de som har intresse av att ställa "vanligt folk" mot "kultureliten".

Jag diskuterar gärna hur massmediernas bevakning av kyrkomusiken kan förbättras. Men låt oss då utgå från faktiska förhållanden, inte från påståenden gripna ur tomma luften.

Tobias Lund, musikkritiker i Sydsvenskan

Svar direkt | Alf Svensson: Jag tog i lite för mycket

Läs mer | Orgeln – något att vara stolt över

Fler artiklar från Debatt