08 mars 2021

En tidning på kristen grundDebatt

George Akcan: Missionsfältet finns utanför kyrkdörren

”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.” Det är ett av världens mest kända bibelcitat, men vad kan vi kristna ta till oss av detta? I Matt 25:31–46 finner vi en väldigt stark berättelse om vad Gud förväntar sig i gensvar av människor som är Jesus efterföljare:

"När Människosonen kommer i sin härlighet tillsammans med alla sina änglar, då skall han sätta sig på härlighetens tron. Och alla folk skall samlas inför honom, och han skall skilja människorna som herden skiljer fåren från getterna. Han skall ställa fåren till höger om sig och getterna till vänster. Sedan skall kungen säga till dem som står till höger: 'Kom, ni som har fått min faders välsignelse, och överta det rike som har väntat er sedan världens skapelse. Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig.' Då kommer de rättfärdiga att fråga: 'Herre, när såg vi dig hungrig och gav dig mat, eller törstig och gav dig att dricka? När såg vi dig hemlös och tog hand om dig eller naken och gav dig kläder? Och när såg vi dig sjuk eller i fängelse och besökte dig?' Kungen skall svara dem: 'Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.' Sedan skall han säga till dem som står till vänster: 'Gå bort från mig, ni förbannade, till den eviga eld som väntar djävulen och hans änglar. Jag var hungrig och ni gav mig inget att äta, jag var törstig och ni gav mig inget att dricka, jag var hemlös och ni tog inte hand om mig, jag var naken och ni gav mig inga kläder, sjuk och i fängelse och ni besökte mig inte.' Då kommer också de att fråga: 'Herre, när skulle vi ha sett dig hungrig eller törstig eller hemlös eller naken eller sjuk eller i fängelse och lämnat dig utan hjälp?' Då skall han svara dem: 'Sannerligen, vad ni inte har gjort för någon av dessa minsta, det har ni inte heller gjort för mig.' Dessa skall gå bort till evigt straff men de rättfärdiga till evigt liv"

I en tid och värld då det finns väldigt många behövande människor är det viktigt att komma ihåg vad Gud faktiskt förväntar sig av oss kristna. Det är att vi tar hand om våra medmänniskor och då framför allt dem som är mest utsatta: Det är inte de friska som behöver en läkare utan de sjuka.

Öppna upp kyrkornas dörrar och gå ut bland vanligt folk och bjud in de mest behövande och visa att det finns en Gud som älskar världen så mycket att Han offrade sin enfödde son. Den viktigaste missionsfältet finns precis utanför kyrkornas dörrar. Min fråga är: När människosonen kommer tillbaka, tillhör du fåren eller getterna?

George Akcan, Åby

Fler artiklar från Debatt